– KREMLS HACKERE SPREDTE DESINFORMASJON OM PRINSESSE KATE

– Kremls hackere spredte desinformasjon om prinsesse Kate

Prinsesse Kate (42) har fått påvist kreft i magen. Det bekreftet hun selv i en kunngjøring på Instagram fredag kveld.

Middleton forteller at hun har begynt preventiv cellegiftbehandling, og at hun er i startfasen av dette. Ønsket fra den britiske kongefamilien var å takle kreftdiagnosen i privatlivets fred. Slik ble det ikke.

Informasjonen om at Kate har kreft ble presset fram av konspirasjonsteorier i sosiale medier, og særlig i videoer på TikTok. Alle spekulerte i hvor prinsessen hadde blitt av.

I dagene før Middleton avslørte kreftdiagnosen sin, verserte det alle mulige slags rykter på nettet om helsen hennes.

Nå mener flere sikkerhetseksperter at dette kan ha vært resultatet av en koordinert svertekampanje mot Middleton og den britiske kongefamilien. De påstår at russiske hackere kan stå bak og at målet var å skape splid i Storbritannia.

Les også:

Les også: Lokal Frp-politiker delte pro-russisk propaganda på Facebook: – Trist

Appellerer til konspirasjonsteoretikerne

Martin Innes er ekspert på «digital disinfomation» (falske nyheter og desinformasjon, red.anm.) ved Cardiff University i Wales.

Han og kollegaene har sporet 45 sosiale medier-kontoer som la ut falske påstand om prinsesse Kate til et Kreml-tilknyttet propagandanettverk. Gruppen har tidligere spredt falske nyheter om Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj og fransk støtte til Ukraina.

Innes forklarer at slike grupper eksisterer for å skape politisk splittelse og svekke tilliten til vestlige institusjoner – I dette tilfellet den britiske kongefamilien og nyhetsmediene.

– De forsøker å appellere til konspirasjonsteoretikerne. Ved å bruke deres språk, kan du appellere til disse menneskene. Som resultat blir folk som støtter kongefamilien sinte, sier Innes til avisen New York Times.

SYK: Prinsessen av Wales, Kate Middleton, bekreftet i forrige uke at hun er kreftsyk. Foto: BBC Studios (NTB).

Les også:

Les også: Medier: Selv Putins innerste krets tviler på presidentens påstand

Slik sprer de løgner

Omtalen i sosiale medier om prinsesse Kate har skutt i været de siste tre månedene. Mangelen på informasjon om prinsessens helse, skapte et tomrom som russiske hackere kan fylle med rykter og spekulasjoner, forklarer Innes.

I eksempelet under har en X-bruker (tidligere Twitter) redigert et bilde av prinsesse Kate og prins William. Samtidig som det hinter til en konspirasjonsteori om at mediene har en skjult agenda når det kommer til den britiske kongefamilien.

– Hvorfor vil de store mediene få oss til å tro at dette er Kate og William, skriver X-brukeren under det redigerte bildet som egentlig viste første gang paret var i offentligheten mens rykteflommen var på sitt sterkeste.

Innlegget skal ha blitt delt av 45 brukere som alle kan spores tilbake til en moder-konto kalt Mater Firs. Denne brukeren bærer preg av å være en del av en russisk desinformasjonskampanje som blir kalt Doppelgänger, sier Innes.

Doppelgänger går ut på at det dannes falske aviser som skal etterligne troverdige, etablerte, europeiske og amerikanske aviser. De bruker gjerne avisdesign som minner om det man ser i aviser som The Wall Street Journal og New York Times.

EKSEMPEL: Bildet under er fra X og viser et eksempel på hvordan det som skal være russiske trollfabrikker prøver å skape splid mellom briter, mediene og tilhenger av monarkiet i Storbritannia. Foto: Skjermdump (X).

Les også:

Les også: – En knipe for Putin

Skyldte på MI6

Tidligere denne uka skrev gravejournalistikk-avisa The Insider at russiske trollfabrikker satt i gang en kampanje for å gi vestlige etterretningstjenester skylda for terrorangrepet i Moskva.

Et av argumentene til brukerne som delte konspirasjonen mot vestlige etterretningstjenester var at MI6, altså britisk utenlandsetterretning, var raskt ute og avfeide at ukrainerne hadde noe med saken å gjøre.

Desinformasjons-kampanjen ble igangsatt av de russiske dataselskapene National Technologies and Social Design Agency som begge har blitt sanksjonert av EU på grunn av sterke koblinger til Kreml, opplyser Facebook-eier Meta.

Trollene brukte også Doppelgänger-metoden ved å gi seg ut for å blant annet være den tyske stor-avisen Der Spiegel. Disse artiklene, samt kommentarer fra falske brukere på sosiale medier, legges så ut i kommentarfeltene på innlegg som handler om helt andre temaer, som for eksempel fotball.

EKTE OG FALSK: Artikkelen til venstre er ekte og handler om hvordan terrorangrepet avslører det russiske regimets svakheter. Den falske artikkelen, til venstre, hinter om at Ukraina sto bak terrorangrepet. Foto: Faksimile (Spiegel) / Faksimilie (Falsk Spiegel).

Doppelgänger har også vært beskyldt for å dele falske artikler fra Fox News. The Telegraph skriver at de blant annet har delt falske sitater fra Beyoncé hvor hun hevdet at USA sto bak eksplosjonen av gasskabelen Nord Stream 2 og et falskt sitat fra Cristiano Ronaldo som anklaget Ukraina for å være sjarlataner.

Les også:

Les også: Skrekkbilder fra Russland skal vise tortur av terror-anklaget

2024-03-28T17:33:06Z dg43tfdfdgfd