KOBLER HøYRE TIL «AMERIKANISERING» AV NORGE

Kobler Høyre til «amerikanisering» av Norge

LØRENSKOG (Nettavisen): Det startet så muntert da Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum entrer scenen på partiets landsstyremøte mandag.

Vedum åpnet møtet formelt, og startet med å oppdage at han hadde en flekk på sin mørkeblå genser.

– Nå kommer han til å ta bilde av den flekken, så det er jo fint, sa Vedum mens han lo og pekte på en fotograf.

Finansministeren dukket snart opp på scenen for å holde sin tale - uten genser.

– Beklagelig av Vedum

Nettavisen har forelagt kritikken for Høyre-nestleder Tina Bru. Hun kjøper ikke koblingen mellom skattelette og USA.

– Det er beklagelig at Vedum er blitt mer opptatt av å forsvare en skattepolitikk som skaper stor uforutsigbarhet og frustrasjon i næringslivet, fremfor å snakke om hva regjeringen vil gjøre for å gi bedriftene rom til å vokse, sier hun.

Langer ut

Nylig hadde Arbeiderpartiet en gransking av egne velgere, og konkluderte med at de må bli tydeligere. Partileder Jonas Gahr Støre fulgte opp med en tale til sitt landsstyre der han brukte mye tid til å hamre løs på Høyre og Erna Solberg.

Mandag fulgte Vedum opp, og koblet Høyre til en «amerikanisering» av Norge:

KAFFEKOPPEN: Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) med sin karakteriske kaffekopp. Foto: Javad Parsa (NTB)

– Hver gang vi gjør noe nytt i distriktspolitikken, kalles det gammeldags eller bakstreversk. Hver gang vi skal prioritere på skatt, prioriterer vi de med lave og middels inntekter. Vi sier nei til kjøttavgift, melkekartonger eller på bøker, som Høyre har foreslått. Det har ikke Høyre råd til. Men de har alltid råd til formuesskattelettelser til de som har mest.

– Og jeg er så sikker på at vi har rett, for den «amerikanisering» som vi har sett, når vi ser på norsk TV og vi ser fra USA et samfunn der forskjellene blir større og større - hva er konsekvensene av det? Jo, at tilliten blir mindre og mindre, konkluderte Vedum.

Mens høyresiden kobles til USA, Storbritannia og forskjeller, Senterpartiet står for noe helt annet, ifølge Vedum:

– Det er vi som har det rette svaret, for Norge er en mye større suksesshistorie enn Storbritannia eller USA, der man har hatt det forskjellssystemet, sa Vedum og snakket videre om sikkerhetsnettet i Norge.

– Norge er et fellesskapsprosjekt, og vi drar det videre. Og vi skal for all del ikke ha Erna Solberg og Sylvi Listhaug inn i de kontorene som vi styrer nå, for det vil dra Norge i feil retning, avsluttet Vedum.

– Høyre vil ta ned eierbeskatningen for å sikre næringslivet rom og mulighet til å vokse og skape enda større verdier, sier Bru og legger til:

– Senest i fjor stemte Senterpartiets landsmøte for å senke formuesskatten. Vi får merke oss at finansministeren nå har mer til felles med SV og Rødt i skattespørsmål enn sitt eget parti.

Hovedpunkter i Vedums tale

  • Vedum tok æren for det som går godt med norsk økonomi, og at det ikke har gått verre under priskrisen.
  • Vedum skrøt av flere saker som inntil kort tid siden var forbeholdt SV og/eller Arbeiderpartiet: Billigere SFO, billigere barnehage, grunnrenteskatt på lakseoppdrett og midlertidig økte skatter for å komme gjennom en vanskelig tid.
  • En ny institusjon der ungdom under kriminell lavalder på 15 år kan plasseres. Saken var først ute i VG.
  • Senterpartiet har fått Ap med seg i Stortinget på å endre timetallet som brukes i utregning av bønders inntekt, på en måte som vil styrke bøndenes sak i vårens jordbruksforhandlinger.

2024-04-15T21:20:28Z dg43tfdfdgfd