KINA REAGERER MED SINNE – KORT TID FøR TOPPMøTE

Kina reagerer med sinne – kort tid før toppmøte

USA er Taiwans viktigste internasjonale støttespiller og våpenleverandør, selv om de ikke har formelle diplomatiske forbindelser. Kina anser Taiwan som kinesisk territorium og har gjentatte ganger bedt USA om å stanse støtten.

Støtten til Taiwan er del av en stor pakke på 95 milliarder dollar med sikkerhetsbistand til Ukraina, Israel, Taiwan og amerikanske allierte i Stillehavet.

– Vi er veldig glade for at Senatet har godkjent disse forslagene, sa Tsai da hun tok imot amerikanske folkevalgte på presidentkontoret i øyas hovedstad Taipei onsdag.

JUBLER: Taiwan takker USA for støttepakken som ble vedtatt i Senatet. Foto: Chiang Ying-ying

Kina reagerer med sinne

Kinas kontor for Taiwan-spørsmål uttrykker sinne med støttepakken. De sier den «sender feil signal til taiwanske separatistkrefter» og at de er sterkt imot den, ifølge talsperson Zhu Fenglian.

Dette skjer altså kort tid før de to landene skal møtes i Beijing.

USAs utenriksminister Antony Blinken besøker Kina i et forsøk på å stabilisere forholdet mellom de to stormaktene.

Sist den amerikanske utenriksministeren besøkte Beijing var i juni i fjor, og spenningen mellom verdens to største økonomier er merkbart lettet siden den gang.

I november besøkte Kinas president Xi Jinping sin amerikanske motpart Joe Biden i California. De to ble blant annet enige om å gjenopprette kontakten mellom sine respektive forsvar.

Xi lovet også å kontrollere salget av kjemikalier til bruk i produksjon av fentanyl, et svært kraftig syntetisk opioid som mange amerikanere har blitt avhengige av de siste årene.

Les også:

Les også: Russland presser på mens Ukraina venter på nye våpen

Bekymring i USA

Den spente situasjonen mellom Beijing og Taiwan blir også tema under samtalene, og det samme blir USAs anklager om at myndighetene i Beijing gjennom subsidier gir kinesisk industri urettmessige fortrinn.

USA er også dypt bekymret over Kinas samarbeid med Russland. Beijing forsyner ikke landet med våpen, men amerikanerne misliker sterkt at kinesiske råvarer og teknologi finner veien til russisk våpenindustri.

– Dersom Kina på den ene siden ønsker gode forbindelser med Europa og andre land, kan de ikke samtidig være leverandør til Russland som utgjør den største trusselen mot europeisk sikkerhet siden slutten av den kalde krigen, sa Blinken i forrige uke.

Blinken innleder sitt Kina-besøk i Shanghai onsdag, mens møtene med kinesiske ledere vil finne sted i Beijing fredag.

Les også:

Les også: Zelenskyj takker USAs senat etter hjelpevedtak

2024-04-24T08:18:50Z dg43tfdfdgfd