JONATHAN (5) BLE UTELATT AV BARNEHAGEN: – SINT OG SKUFFET

Jonathan (5) ble utelatt av barnehagen: – Sint og skuffet

Fem år gamle Jonathan har en hjernesykdom som gjør at han lider av sterk epilepsi, psykisk utviklingshemming, og språk- og motorikkvansker.

Da avdelingen hans på Hoppensprett barnehage på Brårud, i Nes kommune, skulle opptre i en musikal, slik det er vanlig at barna gjør før de skal begynne på skolen, fikk ikke Jonathan være med.

Ifølge mamma Anette Diskerud Andersen var barnehagens begrunnelse at han ikke hadde villet være med og at han ikke ville følge instruksene. Det ville ikke bli noen god opplevelse for ham, mente de.

Natalia Holtan Ferreira er styrer i Hoppensprett barnehage, og er forelagt kritikken fra Diskerud Andersen. Les hennes svar lenger nede i saken.

Diskerud Andersen tenkte først at de bare var nødt til å godta situasjonen. Etter litt refleksjonstid, endret hun mening. Hun har også delt et innlegg om saken på Facebook, som i skrivende stund har fått over 700 reaksjoner.

– Det å ikke si noe, er det samme som å si at dette er greit. Det er det absolutt ikke, og det gjør meg både sint og skuffet på Jonathans vegne, sier Diskerud Andersen til Nettavisen.

SINT: Anette Diskerud Andersen synes lite om at sønnen ikke fikk bli med de andre barna til en musikal på Jessheim. Foto: Privat

Og fortsetter:

– Jeg synes dette er et viktig tema å løfte. Det gjelder ikke bare Jonathan, men så mange andre også.

– Alle kan være med på noe

Andersen hevder også at de først fikk vite at Jonathan ikke fikk være med på musikalen, gjennom andre enn barnehagen.

Hun mener barnehagen har sviktet i dialogen med foreldrene.

– Men er det ikke forståelig at det kan være vanskelig å legge til rette for at alle kan være med på alt?

– Nei, fordi alle kan være med på noe. Det er ikke sikkert at Jonathan kunne ha vært med på alt, men han kunne vært med på noe, og følt seg inkludert. Vi reagerer på at han blir stående igjen alene, mot vår vilje.

MER DIALOG: Jonathans foreldre, Einar Pfeiffer (på bildet) og Anette Diskerud Andersen er ikke fornøyd med dialogen med Hoppensprett barnehage i denne saken. Foto: Privat

Til høsten skal Jonathan starte på et skole- og ressurssenter, der moren tror han vil bli godt ivaretatt. Hun har samtidig også noe ros å gi til barnehagen.

– Han har hatt en fantastisk assistent, som har fulgt ham helt til i høst. Når det ikke finnes nysgjerrige og våkne voksne i barnehagen, oppstår slike situasjoner.

Barnehagen vil ikke kommentere

Natalia Holtan Ferreira er styrer i den aktuelle barnehagen, og skriver i en epost til Nettavisen at det er helt grunnleggende for barnehagen, i nært samarbeid med foreldre og foresatte, å inkludere alle barna i de oppleggene de har.

– Vi er opptatt av å fremme likeverd for alle barn, og vi jobber aktivt for å motvirke alle former for diskriminering, skriver Ferreira og legger til:

– Vi er kjent med at foreldrene ønsker å løse oss fra taushetsplikten i denne saken, men vi plikter også å gjøre våre egne vurderinger der vi setter hensynet til barnet først. Derfor må jeg be om forståelse for at vi gjennom media ikke kan legge frem dokumentasjon eller kommentere påstander i en enkeltsak som denne.

Kan gi alvorlige konsekvenser

– Vi har registrert i lang tid at barn med epilepsi i barnehage og grunnskolen ikke får den tilretteleggingen de har behov for. Mangelfull tilrettelegging kan gi alvorlige konsekvenser livet ut for den det gjelder. Vi får dessverre henvendelser fra våre medlemmer som har opplevd lignende, skriver Sissel Karin Haavaag, Generalsekretær i Epilepsiforbundet i en epost til Nettavisen via en rådgiver.

2023-06-06T16:58:01Z dg43tfdfdgfd