ISRAELS SIKKERHETSMINISTER: – VI Må Gå BERSERK

Israels sikkerhetsminister: – Vi må gå berserk

Det israelske krigskabinettet blir samlet mandag, for å diskutere et eventuelt svar på det iranske rakettangrepet søndag.

Krigskabinettet består av statsminister Benjamin Netanyahu og en mindre gruppe politiske ledere. Møtet skal holdes klokken 13 norsk tid.

Det er stor usikkerhet knyttet til hva Israel vil gjøre etter det angrepet. Flere, mer moderate politikere, som krigskabinett-medlem Benny Gantz, mener at Israel bør bruke den iranske aggresjonen til å bygge allianser med de mer moderate muslimske landene i regionen - blant andre Jordan, som hjalp til med å skyte ned de iranske rakettene i helgen.

Artikkel før angrepet: Venter snarlig iransk angrep mot Israel

Mens moderate israelere ønsker å gjøre politisk gevinst på angrepet, og ikke fokusere på gjengjeldelse, mener høyresiden i israelsk politikk at Israel må svare kraftfullt på angrepet.

Blant dem er Israels sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Han sitter ikke i krigskabinettet, men øver likevel betydelig politisk innflytelse på Netanyahus regjering. Politisk tilhører Ben-Gvir ytterste høyre, og er blant krigshisserne i Israel. Han står også sterkt blant de som Benjamin Netanyahu trenger for å beholde makten. I en uttalelse på sosiale medier i Israel, sier Ben-Gvir at reaksjonen fra Israel må være svært sterk, hvis den skal avskrekke Israels motstandere fra nye angrep mot landet.

– Konseptet med å begrense seg og gjengjelde proporsjonalt gikk ut på dato 7. oktober i fjor. For å skape den nødvendige avskrekking i Midtøsten, så må vi gå fullstendig berserk, skriver Ben-Gvir på sosiale medier, melder blant andre Haaretz.

MODERASJON: Benny Gantz håper at Israel vil bruke det iranske angrepet til å bedre Israels politiske posisjon i Midtøsten. Foto: Aaron Chown

Ber Israel besinne seg

Israels allierte håper derimot at Netanyahus krigskabinett vil besinne seg og ikke svare på Irans angrep. President Joe Biden gjorde det søndag klart at USA ikke vil være med på noe israelsk motangrep på Iran dersom Israel skulle bestemme seg for det.

Les også: Israel har undervurdert trusselen fra Iran

Også Storbritannia, som hjalp Israel å skyte ned de iranske rakettene, ber Netanyahu om å besinne seg. Utenriksminister David Cameron mener at det iranske angrep var nesten totalt mislykket, og at oppmerksomheten fortsatt må være rettet mot å skape våpenhvile på Gaza.

– Hvis du sitter i israel mandag morgen, synes du sikkert du har all mulig rett til å svare på det som skjedde. Men vi ber innstendig om at det ikke kommer til en gjengjeldelse, sa Cameron på Sky News.

– Vi er alle sterkt bekymret for at det kan komme en ny opptrapping, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i et intervju med BFM TV og radiostasjonen RMC mandag formiddag. Han sier at Frankrike vil «gjøre alt» for å unngå en opptrapping av krigshandlingene i Midtøsten.

Les også:

Les også: Analytiker: Irans angrep kan løfte oljeprisene

Israel og Iran brukte søndagens hastemøtet i FNs sikkerhetsråd til å anklage hverandre for å være den største trusselen mot fred i Midtøsten.

– Masken har falt. Iran, verdens fremste terrorsponsor, har avdekket sitt sanne ansikt som destabiliserende faktor i regionen og i verden, sa Israels FN-ambassadør Gilad Erdan da han holdt tale til medlemmene i FNs mektigste organ søndag kveld.

Les også:

Les også: Støre snakket med Israels president

Hastemøtet fant sted som følge av Irans rakett- og droneangrep mot Israel lørdag kveld og natt til søndag. Angrepet var et svar på Israels angrep mot Irans konsulat i Syria 1. april.

Les egen sak: Irans revolusjonsgarde: Sju medlemmer drept i luftangrepet i Damaskus

– Masken faller av og hanskene må tas på, sa Erdan videre, og oppfordret Sikkerhetsrådet til handling.

– Sikkerhetsrådet må handle i dag og fordømme Iran for terroren, sa han.

Iran kaller det selvforsvar

Irans FN-ambassadør Amir Saeid Iravani sa i sin tale i Sikkerhetsrådet at landet hans ikke hadde noe annet valg enn å angripe Israel.

Han sa at angrepet var svar på det israelske luftangrepet mot Irans konsulat i Syrias hovedstad Damaskus 1. april, der to generaler og fem andre medlemmer av Revolusjonsgarden ble drept.

– Sikkerhetsrådet sviktet i oppgaven med å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, sa Iravani, med henvisning til det israelske luftangrepet.

– Derfor hadde ikke Iran noe annet valg enn å svare på dette, sa han i talen sin.

Iravani sa at Iran utøvde sin «rettmessige rett til selvforsvar».

Den iranske FN-utsendingen la til at Iran «ikke ønsker eskalering eller krig», men at landet kommer til å besvare enhver «trussel eller aggresjon».

Han langet ut mot Israel.

– Det er på tide at Sikkerhetsrådet oppfyller ansvaret sitt og håndterer den virkelige trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet. Sikkerhetsrådet må handle umiddelbart med straffetiltak for å tvinge dette regimet til å stanse folkemordet mot Gazas befolkning, sa Iravani.

– På randen

Siden den iranske revolusjonen i 1979 har Teheran sett på Israel som sin erkefiende og har gjentatte ganger tatt til orde for at Israel må fjernes fra kartet.

Fram til nå har Iran avstått fra å angripe Israel direkte. I stedet har de to landene konfrontert hverandre via tredjeparter.

Hastemøtet i FNs sikkerhetsråd ble innledet med en tale fra FNs generalsekretær António Guterres. Han sa at «verken regionen eller verden har råd til mer krig».

– Midtøsten står på randen. Regionens befolkning står overfor en reell fare for en ødeleggende fullskala konflikt. Nå er det på tide å trappe ned, sa FN-sjefen, som ba om at partene må utvise maksimal tilbakeholdenhet.

2024-04-15T08:49:42Z dg43tfdfdgfd