ISRAELS AMBASSADøR HARDT UT MOT NORGES UTENRIKSMINISTER

Israels ambassadør hardt ut mot Norges utenriksminister

Hundre israelere har saksøkt FN-organet UNRWA i New York og påstår at hjelpeorganisasjonen medfinansierer Hamas' terrorvirksomhet.

Sist uke tok Norges utenriksminister sterkt avstand fra angrepet på UNRWA og deres ansatte. Han la til at anklagene blir fremsatt mens UNRWA utsettes for en «politisk motivert kampanje, som har som mål å svekke organisasjonen».

– Søksmålet har ingenting med den israelske regjeringen å gjøre. Det er derfor Eides uttalelser gjør meg så opprørt, sier Avi Nir-Feldklein, Israels ambassadør som befinner i Israel, til VG.

Avisa skriver at søksmålet er rettet mot sju toppledere i UNRWA.

Nir-Feldklein stiller spørsmål ved hvordan Eide så lett kan beskylde saksøkerne for å drive en politisk kampanje, uten å kjenne deres historier.

Nylig økte den norske regjeringen støtten til UNRWA med 100 millioner.

Den israelske ambassadøren mener Eide bør la en domstol i New York vurdere samen mot UNRWA, fremfor å trekke forhastede slutninger, om han virkelig respekterer loven. Videre viser han til at Eide støttet at den internasjonale straffedomstolen ICC i Haag skulle vurdere anklagene da Israel ble beskyldt for folkemord.

– Hva Eide gir uttrykk for i disse to sakene, er dobbeltmoralsk. Ikke mot Israel, men mot selve rettssystemet, sier Israels ambassadør til VG.

Eides statssekretær, Andreas Motzfeldt Kravik, omtaler anklagene mot UNRWA som ubegrunnede, overfor VG. Han sier at det er Hamas som har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet, og at det ikke har noe med FN å gjøre.

Han kommenterer ikke den direkte kritikken mot Eide.

– Norge vil fortsette å hegne om UNRWA og støtte arbeidet som denne FN-organisasjonen utfører.

2024-07-01T18:20:55Z dg43tfdfdgfd