ISRAEL HAR 90 ATOMVåPEN: – SISTE KNAPPEN DE TRYKKER På

Israel har 90 atomvåpen: – Siste knappen de trykker på

Israel er én av ni atommakter i verden og har 90 atomvåpen, ifølge estimater gjennomført av kjernevåpenforsker Hans M. Kristensen og Den amerikanske tankesmia FAS.

Israels atomavskrekking viste seg ikke å være troverdig eller skremmende nok til å hindre iranerne fra å angripe Israel med drøyt 300 missiler og droner.

Helgens angrep var aller første gang Iran angrep Israel direkte.

– Neste gang noen sier at atomvåpen avskrekker andre fra å angripe, husk at virkeligheten viser noe annet, skrev koordinator Tuva Krogh Widskjold i ICAN Norge på X.

– Atomvåpen er ingen trygghetsgaranti. Tvert om gjør disse masseødeleggelsesvåpnene spente situasjoner mye farligere, skrev hun videre.

Les også: Atomfrykt i Midtøsten: – Vi er alltid bekymret for dette

Norsk-israelske Bjørn Hermann Ueland er tidligere IDF-talsmann for Skandinavia.

Ueland har derfor god kjennskap til hvordan den israelske hæren (IDF) tenker og hvordan de handler i krisesituasjoner. Han tror det er helt uaktuelt for Israel å ty til atomvåpen i en krig mot Iran.

– Iran har kapasitet til å avfyre raketter som går til Israel, men Israel har kapasitet til å stanse disse rakettene. Atomangrep er den siste knappen de trykker på. Det er ingen risiko for det, sier Ueland til Nettavisen.

99 prosent av de mer enn 300 missilene og dronene ble skutt ned av luftvernsystemer. Ingen menneskeliv gikk tapt i det iranske angrepet mot Israel.

Ueland mener at israelske atomanlegg og kjernereaktorer var blant målene for det mislykkede iranske angrepet på lørdag kveld og natt til søndag.

Det spekuleres på at iranske kjernefysiske anlegg kan være potensielle israelske mål for et gjengjeldelsesangrep på Iran.

Iran hevder at deres atomprogram kun har fredelige intensjoner, men Vesten – og spesielt Israel – frykter at iranerne skal utvikle egne atomvåpen.

Les også: Norges tidligere forsvarssjef: – Israel later til å ha mistet grepet

EKS-TALSMANN: Bilde av norsk-israelske Bjørn Hermann Ueland fra tiden han var talsmann for Den israelske hæren (IDF) for Skandinavia. Foto: IDF

– Ekstremistene ønsker hevn

Forsvarssjef Herzi Halevi varsler at Israel kommer til å besvare helgens iranske missil- og droneangrep mot israelske mål.

– Personlig tror jeg Israel kommer til å slå tilbake på Iran. Men jeg tror de vil gjøre det på en måte som ikke skader dem selv, sier Ueland i et intervju med Nettavisen.

Israelske forsvars- og sikkerhetstopper vurderer nøye hvordan de eventuelt skal respondere på helgens angrep fra erkefienden Iran.

Ueland sier at Israel har mange hensyn som må vurderes før de lander på en endelig beslutning på hvordan de eventuelt skal slå tilbake på Iran.

– Israel er revet mellom flere momenter, sier han.

– Det ene er at de må vise araberverden at Israel er sterke. Hvis Israel fremstår som svake, blir vi et utsatt mål. Et svakt Israel skaper en åpning for et angrep. Intern uenighet i Israel ble misforstått av Hamas som at Israel var svakt, sier Ueland og henviser til 7. oktober-terrorangrepet.

– Det andre er at Israel må vurdere konsekvensene av et eventuelt angrep på Iran, hva som er fordelene og ulempene. Det er viktig for Israel at Iran forstår at deres oljeinstallasjoner, kraftinstallasjoner og vanninstallasjoner er sårbare for militære angrep, sier han.

Les også: Barth Eide advarer Israel mot å angripe Iran

– Det tredje er at omverdenen og Vesten ikke har noe interesse av at konflikten mellom Israel og Iran eskalerer. Det er snart valg i USA, og president Biden vil ikke ha en situasjon med økte oljepriser og inflasjon, sier han.

Et eventuelt militært gjengjeldelsesangrep på oljenasjonen Iran vil kunne utløse stor usikkerhet i markedet og dermed påvirke internasjonale oljepriser.

– Det fjerde er at ekstremistene i det politiske Israel ønsker hevn. De ønsker å vise velgerne at de er sterke og handlekraftige, sier Ueland.

Les også: Israels sikkerhetsminister: – Vi må gå berserk

KRIGSHAUK: Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir er én av flere krigshauker i benjamin Netanyahus regjering. Foto: Ohad Zwigenberg

– Presset av ekstremistene

Statsminister Netanyahu står tiltalt for bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd, men rettssaken mot ham har blitt utsatt som følge av den pågående Gaza-krigen.

– Netanyahu er fornuftig, men svak. Han er svak fordi han ønsker å bli sittende som regjeringssjef. Så lenge han er statsminister, vil rettssaken mot ham bli utsatt. Han melder bare til retten at han er opptatt med krig og ikke kan stille opp. Han vil helst utsette den rettssaken i all evighet, sier Ueland.

– Det er taktikken hans, men prisen for å holde på regjeringen, er å tilfredsstille ekstremistene. De presser ham åpenbart, sier han.

Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir er én av flere krigshauker i Netanyahus regjering. Ben-Gvir har nylig krevd at Israel går «berserk» mot Iran.

2024-04-17T22:00:48Z dg43tfdfdgfd