IRAN OG USA KOMMUNISERTE VIA TYRKIA OM ANGREP På ISRAEL

Iran og USA kommuniserte via Tyrkia om angrep på Israel

En tyrkisk kilde sier at Iran gjorde det klart overfor USA, via Tyrkia, at angrepet bare skulle være en respons på Israels angrep på den iranske ambassaden i Syria, og at de ikke ville gå videre.

Før angrepet understreket USA overfor Iran, også via Tyrkia, at angrepet måtte være innenfor visse grenser.

Den tyrkiske diplomatiske kilden sier også at Tyrkia ble informert om angrepet på forhånd, og at Iran etterpå meldte at operasjonen var over.

USA og Iran har ikke diplomatiske forbindelser, og eventuell kommunikasjon foregår derfor via andre land, som Tyrkia eller Sveits.

Les også: Israel: – Den militære konfrontasjonen er ikke over

Biden til Netanyahu: – Du har en seier her, ta den

Flere amerikanske medier melder at Biden-administrasjonen berømmer Israels håndtering av det iranske droneangrepet som pågikk i natt.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu samlet lørdag krigskabinettet sitt, før han snakket med USAs president Joe Biden på telefon.

I en telefonsamtale med Netanyahu, skal Biden ha sagt: «Du har en seier her, ta den.»

Biden avbrøt en tur til hjembyen Delaware mens bekymringen for et angrep økte, og nyheten om at det var i gang, kom mens han var i helikopter på vei til Washington. Der samlet han lørdag kveld sitt nasjonale sikkerhetsråd til krisemøte med blant annet forsvarsminister Lloyd Austin, utenriksminister Antony Blinken og CIA-sjef Bill Burns.

USA vil ikke delta i en israelsk hevnaksjon mot Iran. Det melder Reuters.

Les også: Norsk ekspert: Dette var dronenes funksjon i Irans angrep

LUFTVERN: Israels luftvernsystem i bruk mot Irans angrep med droner og missiler. Bildet er tatt fra Ashkelon i Israel 14. april. Foto: Amir Cohen (Reuters)

Over 300 droner og missiler

Iran gikk til angrep mot Israel lørdag kveld med hundrevis av droner og raketter. Angrepet er det første etter mer enn 40 år med fiendskap og vekker bekymring for ytterligere eskalering av krisen i Midtøsten.

En talsmann for den israelske hæren, oberst Peter Lerner, sier luftangrepet besto av 180 angrepsdroner, 120 ballistiske missiler, 30 cruise-missile.

Angrepet var et svar på Israels angrep mot Irans konsulat i Syria tidligere i april, der sju medlemmer av Irans Revolusjonsgarde ble drept, i tillegg til flere sivile.

Les også: Etihad og Emirates innstiller flyginger etter angrepet mot Israel

2024-04-14T14:58:16Z dg43tfdfdgfd