INVITERER TIL RAMADAN-SAMLING: – HøRER IKKE HJEMME I ARBEIDERPARTIET

Inviterer til Ramadan-samling: – Hører ikke hjemme i Arbeiderpartiet

I bydel Søndre Nordstrand i Oslo har Arbeiderpartiets lokallag invitert til Iftar 3. april. Iftar er et kveldsmåltid som inntas daglig etter solnedgang i fastemåneden Ramadan.

Facebook reagerer Heidi Vibeke Pedersen, som er medlem i samme lokallag. Hun mener lokalpartiet med dette bryter skillet mellom religion og politikk. Facebook-innlegget har i skrivende stund 233 likerklikk og 51 delinger.

«Jeg lurer på om man i forkant har reflektert rundt hva det innebærer, når man tar religiøse høytider inn i partimøtene. Som politisk engasjert ligger det for min del i ryggmargen å skille mellom politikk og religion», skriver Pedersen.

– Må skille

Lokalpolitikeren forteller Nettavisen at hun reagerer på at man inviterer til et religiøst arrangement under Arbeiderpartiets partilogo.

– Arbeiderpartiet er et sekulært parti. Jeg er opptatt av at man skal skille religion og politikk. Det å markere religiøse høytider hører ikke hjemme i Arbeiderpartiet. Jeg ville reagert likt om man inviterte til nattverd på et partimøte.

REAGERER: Heidi Vibeke Pedersen mener det er en prinsippsak at politikk og religion holdes atskilt. Foto: Privat

Pedersen mener å invitere til iftar ikke er det samme som å arrangere et julemøte. Hun forteller at for to år siden, da lokallaget sist avholdt et julemøte, var poenget med møtet å diskutere politiske saker. I invitasjonen på Facebook står det ingenting om politiske saker.

– Her ser det ikke ut til å være noen politiske saker. Invitasjonen er først og fremst rettet til muslimer, medlemmer eller ikke. Når det da er en partilogo der, er det litt uheldig.

– Tror du arrangementet er til for å lokke til seg potensielle muslimske velgere?

– Ethvert partiarrangement har som hensikt å tiltrekke seg nye medlemmer, og dette arrangementet ser ut til å være rettet mot potensielle muslimske velgere.

Gir sin støtte

Nettavisen har onsdag vært i kontakt med leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, for å høre hva han mener om arrangementet.

Jacobsen forklarer at han er på ferie, og sender en uttalelse på SMS der han gir sin støtte til arrangementet. Nettavisen har derfor ikke lykkes med å få svar på konkrete spørsmål fra Jacobsen.

Maria Qureshi er leder for Søndre Nordstrand Arbeiderparti. Hun bekrefter at arrangementet er en sosial samling. Hun har ikke noe imot at det oppstår uenighet om arrangementet.

– Alle medlemmer kan løfte saken, og om noen er uenige, er det selvsagt helt i orden. Men verken jeg eller styret har mottatt noen henvendelser om dette arrangementet.

INGEN PROBLEM: Leder i Søndre Nordstrand Ap, Maria Qureshi, Foto: Privat

– En sosial samling

Qureshi forteller at Ap inviterte til iftar også i fjor. Iftar er ikke avslutningen av Ramadan, men navnet på måltidet man inntar etter solnedgang.

– Vi gjorde dette også i fjor i bydelspartiet, og det er flere andre bydelspartier som har lignende arrangementer. Det skal være et trygt og åpent sted der alle som kommer, kan stille spørsmål. Det er et forsøk på å skape et åpent og inkluderende partilag som er med på å skape respekt og toleranse, sier hun.

– Men var det mange ikke-muslimer som dukket opp da dere gjorde dette i fjor?

– Det kom veldig mange, også ikke-troende.

– Ble det tatt opp politiske temaer, og var det noen form for religionsutøvelse under møtet utover at iftar inngår i Ramadan?

– Det er en sosial samling der lokalpolitikere vil være til stede, så får man en mulighet til å bli bedre kjent med partiet. Det er et åpent møte, uten noen form for religiøs forkynnelse. Det er på samme måte som Ap har tradisjon for å invitere til julearrangementer., sier Maria Qureshi.

2024-03-27T19:15:56Z dg43tfdfdgfd