– IKKE OFTE DE BLIR TATT På FERSKEN

– Ikke ofte de blir tatt på fersken

– Det er sjeldent å se russiske tjenestemenn bli tatt for å stjele fra det enorme forsvarsbudsjettet., sier Jakub Godzimirski til Nettavisen.

Han er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), hvor han har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i over 20 år.

Les mer:

Les også: Russlands viseforsvarsminister pågrepet

Tirsdag kveld sprakk nyheten om at den russiske viseforsvarsministeren Timur Ivanov var pågrepet, siktet for korrupsjon. Det er enn så lenge ukjent hvor store penger han skal ha gjemt unna. Ifølge russiske myndigheter er det snakk om mer enn én million rubler, altså mer enn 116.000 norske kroner.

Hold deg oppdatert på krigen i Ukraina, lytt til Nettavisens Ukrainapodden gratis på Spotify, eller andre steder du lytter til podkast.

– Gjennomkorrupt

Det er en kjent sak at Russland har mye korrupsjon. Den tidligere opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj har blant annet avslørt hvordan Ivanovs nærmeste leder, forsvarsminister Sergej Sjojgu, eier eiendommer som ligger langt over det han burde ha råd til med tanke på Sjoigus offisielle lønn.

Les også:

Les også: Ekspert slår alarm: – Fare for russisk gjennombrudd

Navalnyjs organisasjon har også vist hvordan Vladimir Putin selv har tilgang på enorme luksusboliger han umulig kunne hatt råd til med presidentlønnen.

– Russland anses som et gjennomkorrupt land. Putin har to motstridende ambisjoner, det ene er å «make Russia great again», samtidig som det er et kleptokrati. Dette regimet fyller egne og sine nærmeste lommer, sier Godzimirski.

Da den fullskala invasjonen av Ukraina brøt ut fløt det over av bilder og videoer av russiske militære kjøretøy i dårlig stand, med blant annet utslitte dekk.

Les også:

Les også: Krise i Norge – nå tilbyr Ukraina «nødhjelp»

– Da var det mange som mente at Ukrainas viktigste allierte var korrupsjon i det russiske forsvaret. Timur Ivanov har fått mye oppmerksomhet. Han har ofte blitt omtalt som en av de mest velstående embetsmennene i det russiske forsvarssystemet, forklarer Godzimirski.

Byggeansvarlig

Den nå fengslede Ivanov hadde ansvaret for bygging av nye militære anlegg i det russiske forsvaret, blant annet sto han ansvarlig for byggingen av en helt ny kirke for det russiske forsvaret.

– Arrestasjonen åpner for mange tolkninger. Dreier det seg om kampen mot korrupsjon, eller er dette en del av maktkampen rundt Putin? Vi vet veldig lite om det, og det er ikke sikkert vi noen gang vil få vite så mye mer, mener forskeren.

Les også:

Les også: – Russerne dreit seg ut foran hele verden med det angrepet

Godzimirski sier det også kan hende at Ivanov har forsynt seg mer av offentlige midler enn det som ble ansett som akseptabelt for en tjenesteperson på hans nivå.

Hold deg oppdatert på krigen i Ukraina, lytt til Nettavisens Ukrainapodden gratis på Spotify, eller andre steder du lytter til podkast.

Penger og kvinner

– Han kan ha tråkket på noen tær han ikke skulle ha tråkket på. Der hvor det er penger og kvinner i bildet skjer det mye rart, sier Godzimirski, og sikter til Ivanovs to ekskoner, kjent for ekstravagante livsstiler.

Les også:

Les også: Ukrainas gjennombrudd: – Viste at vi kan slå Russland

Ifølge Godzimirski spilte ikke Timur Ivanov noen viktig rolle i krigen i Ukraina.

– Han hadde ansvaret for ting som skjer bak fronten, så jeg tror ikke det var drivkraften her. Det er mulig han er arrestert for å statuere et eksempel, og at Putin håper og tror at dette er en måte å slå ned på korrupsjon på som den russiske befolkningen vil like, mener Godzirmirski.

Timur Ivanov ble onsdag varetektsfengslet fram til 23. juni.

Les også: Støre lovet opp mot én million artillerigranater til Ukraina – nå vil bare en tredjedel leveres

Les også: Ukrainas gjennombrudd: – Viste at vi kan slå Russland

Les også: Putins blodige hevn: – Ble sjokkert og fornærmet

2024-04-24T17:55:16Z dg43tfdfdgfd