HER HAR TOGET STåTT I NESTEN TRE TIMER – MED 200 PASSASJERER OM BORD

Her har toget stått i nesten tre timer – med 200 passasjerer om bord

DRAMMEN/BRAKERØYA (Drammens Tidende): Onsdag morgen har et tog fra Drammen mot Dal fått stans på jernbanebrua mellom Drammen og Brakerøya.

Toget har stått der siden like over klokka 08.00, og om bord er det rundt 200 passasjerer, opplyser pressevakt i Vy, Åge-Christoffer Lundeby til Drammens Tidende.

– Det er en luftlekkasje på toget som gjør at bremsene går på. På tog er det slik at dersom lufta forsvinner, går bremsene på istedenfor å «forsvinne» når lufta blir borte, forklarer Lundeby.

Les også: Banken med gladmelding – nå snur det

Vanligvis kunne man evakuert toget, men dette har vist seg vanskelig ettersom toget står på brua.

– Det er evakuering av passasjerene man har problemer med. Toget kan etter hvert kjøre, men det tar tid å fylle luft i bremserørene.

Togansatte er ute og forsøker å fikse bremsene på toget. Foto: Rune Folkedal

Vil bli innstilt

– Hvordan fungerer det?

– Det er kompressorer i toget. Men det tar tid. Dette fungerer til vanlig, men med en så stor lekkasje tar det lang tid, forklarer Lundeby.

Når toget etter hvert er i gang igjen vil det bli kjørt tilbake til Drammen stasjon slik at passasjerene kan finne andre reisemåter inn mot Asker, Oslo og Dal.

– Toget vil bli innstilt etter hvert, men det viktigste er at menneskene om bord kommer av i Drammen og får tatt andre tog.

– Hvordan er det med reisegaranti her?

– Det er slik at dersom man er en halvtime forsinket eller mer, kan man få halvparten av billettprisen tilbake. Det er helt standard. Har man månedskort får man en brøkdel av prisen tilbake. Det er et regnestykke.

Rundt klokka ti forteller pressevakt Lundeby at et bergingstog er på vei fra Oslo til Drammen.

– Det vil være på plass rundt klokka 10.20. Lekkasjen var for stor, så bergingstoget kommer med verktøy for å mekanisk stenge av noen luftsløyfer slik at man får flytta toget. Passasjerene skal ikke over på bergingstoget, det skal trekke Dal-toget til Drammen.

Klokka 10.35 var toget fortsatt ikke berget fra jernbanebrua, men like før klokka 11 er et bergingstog på plass.

– Det er jo muligheter for å gå på brua, hvorfor evakuerer man ikke toget på stedet?

– Man har lite lyst til å slippe løs 200 passasjerer med ulik helsetilstand og rørlighet og slike ting ute. Det er en totalvurdering av situasjoner. Og på toget er det lys, strøm og toalett.

Bergingstoget er på plass i Drammen like før klokka 11, onsdag. Foto: Rune Folkedal

– Blir urolig

Blant dem som er på toget er Andreas Rønbeck som skal på jobb i Oslo.

– Det er ikke noe hyggelig for noen av oss. Det er mange som skal på jobb og som må utsette møter. Og det er en mor med et lite barn her, forteller Rønbeck mens man hører et mindre barn gråte i bakgrunnen.

Han beskriver stemningen på toget som trykket, og forteller at Vy-ansatte deler ut vann og at folk forsøker å holde humøret oppe.

– Man er jo litt urolig for hvordan man skal komme seg ut. Det har vært stadige opplysninger om hva de gjør her. Nå er togføreren ute og skrur på toget, det høres ikke trygt ut. Selv om vedkommende har bistand av tekniske spesialister på telefon som rådgir, sier Rønbeck.

Klokka 09.45 opplyser togfører over høyttaleranlegget at passasjerene etter hvert vil evakueres over på et bergingstog som er på vei.

– Tida går her. Først vi fikk beskjed om at toget skulle til Brakerøya, så fikk vi beskjed om at det skulle rygge tilbake til Drammen. Snart har to timer gått. I tillegg har de sagt at klimaanlegget har slutta å fungere i to av vognene, så de som var der kunne gå over i andre vogner.

Andreas Rønbeck er blant de 200 passasjerene som ikke kommer seg av toget. Foto: Privat

Feirer bursdag på toget

Også Martin Johansson er blant de drøye 200 passasjerene på toget. Han er ved godt mot, og forteller at han er på vei til jobb i Oslo.

– Det er jo fin utsikt ut fra toget, men det er ikke så gøy. Det deles ut kaffe og vann, og ellers er det jo ikke så mye de kan gjøre, sier Johansson til Drammens Tidende.

Han har vært i kontakt med sjefen som er innforstått med at Johansson kommer sent i dag.

– Det var greit. Men jeg har bursdag og feirer den på toget, sier han lattermildt.

Johansson har vært pendler mellom Drammen og Oslo i tre år. Han har ikke opplevd å bli sittende så lenge inne på toget.

– Det har jo vært en del feil, men som regel er det ikke på togene. Da er det snakk om signalfeil i Oslo. Men i det siste har det vært en del feil. Det har vært kjipt.

Saken oppdateres.

2024-04-24T09:29:06Z dg43tfdfdgfd