HER ER NATTENS VIKTIGSTE NYHETER

Her er nattens viktigste nyheter

USA varsler nye sanksjoner mot Iran de neste dagene

USA varsler innføring av nye sanksjoner rettet mot Irans rakett- og droneprogram de neste dagene, og forventer at USAs allierte gjør det samme.

– Disse nye sanksjonene og andre tiltak skal være en fortsettelse av et jevnt press for å avgrense og nedgradere Irans militære kapasitet og effektivitet, og konfrontere hele bredden i Irans problematiske oppførsel, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan natt til onsdag norsk tid.

Sanksjonene skal rettes mot virksomheter som støtter den iranske Revolusjonsgarden og det iranske forsvarsdepartementet.

USA forventer at landets allierte og partnere snart følger etter med egne sanksjoner, uttalte Sullivan.

Les mer

Saftig regning til norske boligeiere

Et omstridt bygningsdirektiv er endelig vedtatt i EU.

Før jul ble EUs ministerråd og EU-parlamentet enige om det såkalte byggenergidirektivet.

Sist fredag godkjente Europaparlamentet og Ministerrådet resultatet fra desember, melder Energi og klima som først omtalte saken. Direktivet er EØS-relevant og Norge er forpliktet til å implementere det.

Les mer

UDI henlegger over tusen saker der asylsøkere er mistenkt for juks

UDI har henlagt over tusen saker der asylsøkere er mistenkt for juks. Det bekrefter UDI-direktør Frode Forfang overfor NRK.

– Vi var i en situasjon der det ble opprettet et stort antall saker, men hvor vår kapasitet ikke sto i forhold til saksmengden. Det gjorde at vi ikke fikk tatt godt nok tak i de sakene som vi mener er de mest alvorlige. Samtidig førte det til at en god del av disse sakene ble veldig gamle, sier Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI) til NRK.

UDI fikk i fjor signaler fra Justisdepartementet om å avslutte gamle saker. Deretter besluttet direktoratet at saker som er eldre enn tre år som en hovedregel ikke skal utredes.

UDIs egne tall, som NRK har fått innsyn i, viser at nesten 900 personer de siste seks årene har fått ny tillatelse til opphold i Norge, selv om den opprinnelige tillatelsen ble trukket tilbake på grunn av juks.

Les mer

Trafikkulykke på E6

E6 ved Bergerkrysset i Lillestrøm i retning Gardermoen er stengt grunnet trafikkulykke, melder Vegtrafikksentralen Øst på X klokken 00.25 natt til onsdag.

En personbil kjørte inn i en putebil som sperret trafikk i forbindelse med arbeid på stedet.

E6 nordgående ble sperret ved Berger.

– Fører av personbil, mann i 20 årene kjøres Ahus for sjekk på grunn av høy energi, skriver politiet i en oppdatering klokken 00.47.

Han fremstår ikke skadet. Det er store materielle skader.

Like før klokken to melder Vegtrafikksentralen at veien er åpen igjen for trafikk.

Les mer

Artist tiltalt for grov vold mot tidligere ektefelle

Øst politidistrikt har tatt tiltalt en kjent artist bosatt på Romerike for grov kroppskrenkelse mot sin tidligere ektefelle.

Ifølge tiltalen skal artisten ha utsatt sin ektefelle for vold i parets hjem i februar i fjor, melder Romerikes Blad. Mannen skal ha slått kona gjentatte ganger mot hodet og kroppen, slik at hun blant annet fikk skade på trommehinnen, samt en rekke blåmerker og hevelser. Kvinnen ble sykmeldt helt eller delvis i fem måneder etter hendelsen, står det i tiltalen.

– Det var kvinnens familie som kontaktet politiet den aktuelle kvelden. Politiet var på adressen og sikret bevis. De omfattende skadene fornærmede ble påført ble godt dokumentert, sier kvinnens bistandsadvokat Monica Melgård.

Melgård opplyser at kvinnen har anmeldt sin tidligere ektefelle for en rekke voldshendelser gjennom mange år, men at dette ikke er med i tiltalen. Dette er påklaget, sier Melgård.

Les mer

2024-04-17T04:19:22Z dg43tfdfdgfd