– HELT REALISTISK AT BIDEN GåR AV SOM PRESIDENT FøR TIDEN

– Helt realistisk at Biden går av som president før tiden

USAs president Joe Biden (81) har vært under et enormt press siden den katastrofale opptredenen på CNN-debatten med Donald Trump (78) forrige torsdag.

Den 90 minutter lange debatten avdekket nemlig at Biden er langt mer fysisk og mentalt preget av sin høye alder enn tidligere antatt.

Biden må overbevise både eget parti og ikke minst velgerne at han fortsatt er i stand til å styre verdens mektigste land.

Kritiske røster krever at Biden trekker seg som presidentkandidat og rydder plass for nye kandidater.

Biden kan trekke seg fra gjenvalg til høsten. Da kan Det demokratiske partiet velge en ny kandidat på landsmøtet i slutten av august. Da vil partiet fortsatt ha noe tid til å bygge opp en ny presidentkandidat fram til presidentvalget 5. november.

Men nå spekuleres det på om Biden i det hele tatt er i stand til å styre USA ut presidentperioden, som er ferdig 20. januar neste år.

Spekulasjonene går ut på at Biden ikke bare trekker seg som presidentkandidat, men faktisk går av som USAs president før tiden.

Les også:

Les også: Givere truer med å holde tilbake penger om ikke Biden trekker seg

TVILER: USA ekspert og professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet, begynner å tvile på om Joe Biden overlever den politiske krisen. Foto: SKJALG EKELAND

– Ikke noe scenario kan utelukkes

Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet. Han utelukker ikke at Biden kan velge å gå av som president før tiden er omme.

– Presset på Biden til å trekke seg har nå fått et voldsomt momentum, altså fart og styrke. Situasjonen har bare blitt verre for Biden gjennom uken. Pengedonorer, partifellene, media og velgerne krever mer og mer høylytt at Biden gir fra seg nominasjonen. Jeg begynner å tvile på at Biden kan overleve dette, sier Mjelde til Nettavisen.

– Vi står nå i en ekstraordinær situasjon som er i rask utvikling. Ikke noe scenario kan utelukkes lenger. Det er nå helt realistisk at Biden også kan gå av som president, selv om det ikke er det mest sannsynlige utfallet, i alle fall ikke foreløpig, sier Mjelde.

Da vil i så fall Kamala Harris rykke opp til topps og ta over som USAs president og øverstkommanderende for de amerikanske væpnede styrker.

Torsdag hadde Biden et krisemøte med 20 av partiets guvernører. Etter møtet gikk guvernørene ut og uttalte videre støtte til Biden.

Men en rekke pengedonorer truer nå med å holde tilbake pengestøtten til Det demokratiske partiet. Disney-arving Abigail Disney er en av dem som sier hun stanser pengestøtten fram til Biden trekker seg som presidentkandidat.

Les også:

Les også: Biden slår tilbake: – Ingen dytter meg ut

SEILER OPP: Visepresident Kamala Harris kan ende opp som Donald Trumps motkandidat i høstens presidentvalg. Foto: KAMIL KRZACZYNSKI

– Tror han snart er ute av racet

Anthony Scaramucci var kommunikasjonssjef i Det hvite hus under Trump-administrasjonen i 2017.

Han spekulerer høyt sammen med Katty Kay på den amerikanske podkasten «Rest is politics», at Harris overtar som USAs president allerede før presidentvalget i november.

Han mener det er lite sannsynlig at Biden fullfører hele sin presidentperiode.

– Noen folk i kampanjen (Biden-kampanjen red.anm.) har fortalt meg at dette kommer til å bli de mest betydningsfulle få ukene i amerikansk moderne historie. Det antyder at vi får en president Harris, sier Scaramucci på podkasten.

– Tanken er at han trekker seg fra presidentembetet og at hun stiller (i presidentvalget red.anm.) som president Harris, påstår Scaramucci.

– Jeg tror han er ute av racet innen slutten av juli, sier han.

Les også:

Les også: Måling: Michelle Obama favoritt til å slå ut Donald Trump

Nicole Narea i Vox lufter også ideen om at Biden ikke lenger er i stand til å fullføre presidentperioden, og at han dermed bør trekke seg som president.

«Dette er en samtale som bør finne sted, men det er for øyeblikket få som drøfter det,» skriver hun i Vox.

Storavisen The Washington Post har allerede begynt å spekulere på hvem som kan bli visepresidenten til Kamala Harris.

2024-07-05T10:10:11Z dg43tfdfdgfd