FøRSTE DAG AV RUSSETIDEN GIKK DET GALT – Nå ADVARER DE ANDRE RUSS

Første dag av russetiden gikk det galt – nå advarer de andre russ

Allerede i førsteklasse på videregående begynte guttegjengen å planlegge hvordan de skulle feire endt skolegang med russetid.

– Vi hørte hva som var mulig og vi samlet en gjeng slik at vi var mange nok til å ha en russebuss. Vi var ikke helt sikre i starten på om vi i det hele tatt skulle ha russebuss. Det er mye lureri når det gjelder russebransjen, sier Philip Aase (18), økonomisjef på russebussen «Lufthansa», til Nettavisen.

Etter å ha forhørt seg rundt, landet guttegjengen fra Haugesund på å leie en buss via et selskap som har spesialisert seg på utleie av russebusser. Den ble stylet etter alle kunstens regler og gjort klar for en uforglemmelig russetid. For dette måtte de ut med nesten 1,5 millioner kroner.

En eldre Mercedes-buss på 15 meter med gruppestilte seter var nylakkert med påskriften «Lufthansa». Bussen var derimot ikke dekket av kaskoforsikring, da dette er noe de færreste forsikringsselskaper tilbyr for russebusser. Bussen er altså kun dekket av ansvarsforsikring og ulykkesforsikring.

MILLIONGLIS: – Vi kombinerer øl og luft. Bussen er et fly, også spiller vi på at vi liker øl fra Hansa, sier russegutta om bussens navn. Foto: Privat

Skulle bussen få mekaniske problemer, ville bussutleieselskapet fikse problemet eller skaffe reservebuss. Om bussen ble skadet på en annen måte, ville saken vært en helt annen.

Men en russebuss kjører ikke av seg selv. Man trenger en kyndig bussjåfør til å lose det rullende diskoteket trygt rundt på veiene.

Les også:

Les også: Den omstridte russebussen har fått klarsignal

– Synes han var forferdelig ung

Haugesundsgjengen forklarer at det ikke stod på tilbudene. De ble kontaktet av det ene russeselskapet etter det andre, som alle ville tilby diverse tjenester. Et av disse selskapene var Sjåførutleie AS, som ordnet med bussjåfører til russebusser.

– Vi måtte jo ha en sjåfør. Vi ville gjøre det på den ordentlige måten. Så da vi ble kontaktet av et firma som drev med dette, hørtes det veldig greit ut. Vi følte oss ganske trygge, sier Aase.

HAUGESUNDSRUSS: Inne i russebussen Lufthansa er det montert Vi åtte doble 18 toms subwoofere for å sikre at musikken som spilles høres godt. Foto: Privat

Så russebussgjengen skrev sjåførkontrakt og fikk beskjed om at en sjåfør til dem var på plass. Dette skulle være en rutinert og erfaren sjåfør i 40-årene og de var trygge på at det var en «hvit kontrakt».

Etter en stund får de en ny beskjed av Sjåførutleie AS. Den opprinnelige sjåføren er byttet ut med en annen sjåfør, en mann fra Litauen. Noe stort mer enn det får de ikke vite.

Rett før de skulle ut på første rulling hadde sjåføren ankommet. Russegutta hilste på sjåføren, men førsteinntrykket fikk de til å reagere.

– Vi synes han var forferdelig ung, men vi tenkte at «han kan vel sikkert kjøre buss», sier én av to bussjefer på «Lufthansa», Olai Melkevik (19).

Les også:

Les også: Rektor advarer om «kjøttkamp» blant russen: – Grov vold

Startet russetiden med et smell

Så var dagen kommet. Dagen da russebussgjengen skulle ut på sin aller første rulling. Alle de 25 medlemmene på bussen var på plass bak i bussen. Bak rattet satt den unge, litauiske bussjåføren.

– Bussjåføren klarte ikke å sette bussen i gir en gang. Han kjørte spesielt og litt fort noen steder. Han virket usikker, sier Aase.

Men bussen kjørte av gårde og ankom etterhvert Haugesund. Der ble bussen parkert på et sted der russebussene i området hadde avtalt å samles.

– Masse folk kom og det var full fest i bussen. Også sjåføren ble faktisk med på festen. Han gikk bak i loungen der han hoppet og spratt, sier Øystein Bjelland Rønnevik (19) som er den andre bussjsefen på Lufthansa.

Les også:

Les også: Stunt skapte fullstendig kaos i sentrum: – Måtte søke dekning i bilene sine

Bom stopp den aller første dagen

Kvelden går og alle har det hyggelig. Stemningen er god. Men klokken nærmer seg midnatt og skoledagen venter neste morgen, så de bestemmer seg for å vende hjem.

Medlemmene på russebussen satt seg i setene sine, sjåføren satt seg bak rattet igjen og bussen kjørte av sted.

– Bussjåføren ga bånn gass ned en bratt vei. Så bråstoppet bussen. Den satt bom fast. Vi skjønte ingenting, sier Aase.

Der stod de. Midt på natten. Bussen ville ikke kjøre en meter til og var ikke til å rikke på. De ble nødt til å ringe etter veihjelp.

HARD MEDFART: Den aller første kvelden Lufthansa var på rulling, gikk det galt. Her stod bussen bom fast. Foto: Privat

Etter fire timer kom Viking og tauet bussen til nærmeste verksted. Der fikk de en slående beskjed. Bussen hadde store skader på motoren, så store skader at hele motoren må byttes ut.

Les også:

Les også: Tar pornobussen i «forsvar»: – Ufortjent kritikk

Prissjokk på 200.000

Prisanslaget guttene har fått på å få bussen ut på veien igjen er på over 200.000 kroner.

Økonomisjef Aase sier at de da var glade for at de hadde inngått en så grundig kontrakt. I kontrakten står det nemlig:

I kontrakten er det grundig gjort rede for hva som skal skje om det er skade på buss – og skillet mellom at skaden skyldes at bussjåfør har opptrådt grovt uaktsomt, eller ikke.

Med andre ord: Oppstår det skader på bussen grunnet uforsiktig eller uvøren kjøring, står sjåfør ansvarlig, ikke bussjåfør-selskapet eller russen.

Les også:

Les også: Slår alarm om russetiden i ny bok: – En brutal skjevhet i maktforholdet

Guttene på russebussen sier de fikk opplyst av Sjåførutleie AS at bussjåfør-selskapet skulle betale for hendelsen og at de senere trakk dette tilbudet.

– Dagen etter uhellet viste det seg jo at det ble veldig mye dyrere. Da trakk de tilbake løftet om at de skulle dekke skadene. De kom da opp med en ny plan om at vi kan få hevet kontrakten.

Sjåførutleie AS sier til Nettavisen at dette ikke stemmer og at de aldri lovet å dekke utgifter til reparasjon. Les hele svaret til selskapet lenger ned i saken.

Russebuss-guttene stod da i en skikkelig knipe. Bussen de hadde lånt hadde skader for over 200.000 kroner. I krisekassen hadde gjengen bare 50.000 kroner stående.

– Vi følte litt at de bare ønsket å få problemet sitt til å forsvinne, en «quick fix» for dem, sier de.

Advarer: – Hadde aldri anbefalt noen å gjøre dette

Tallenes tale er følgende, ifølge russebussguttene: De skulle betalte i alt 125.000 kroner, 70.000 av disse skulle ende opp i bussjåførens lomme og 16.000 kroner skulle gå til å betale for husly til bussjåføren.

De resterende 39.000 skulle russebussjåfør-selskapet sitte igjen med. Noe økonomisk ansvar har de ikke om noe skulle skje, etter hva som står i kontrakten.

– Det er helt unødvendig og vi hadde jo aldri anbefalt noen å gjøre dette på ny, sier de.

Men en ventende verkstedregning på opp mot 200.000 kroner, så russebuss-gjengen ingen annen utvei. De takket ja til tilbudet om å nulle kontrakten med bussjåføren, i bytte mot å få tilbakebetalt deler av det de da hadde betalt.

SVIMLENDE PRISLAPP: Det var betydelige skader på russebussen etter at den første dag av russetiden kom utfor et uhell. Foto: Privat

Guttene angrer nå på at de benyttet seg av et mellomselskap for å hyre inn russebussjåfør.

Russegjengen er nå trist og skuffet. De hadde gledet seg stort til å feire russetiden sammen i deres egen russebuss.

– Det er kjempekjipt. Vi har jo jobbet mye og spart opp penger til dette. Det ryker veldig mye penger og minst halvparten av tiden vi skulle ha brukt i bussen, forsvinner.

Les også:

Les også: Russetiden er ikke uskyldig moro. Ikke søren

– Har vært helt kaos

Det er også stor usikkerhet om når russebussen igjen vil være i stand til å kjøre igjen. De frykter at det meste av russetiden vil foregå mens russebussen står fast på verksted.

– Vi vet egentlig ingenting om hva som skal skje. Det har vært veldig mye usikkerhet rundt pengene. Det har egentlig vært helt kaos, sier bussjef Melkevik og økonomisjef Aase legger til:

– Det er vanskelig for oss å finne en ny sjåfør når vi ikke vet når og om bussen blir klar.

Det har vært mye stress og usikkerhet for Philip Aase, Olai Melkevik og Øystein Bjelland Rønnevik på russebussen Lufthansa, etter at bussen knelte allerede første dag av russetiden. Foto: Morten Asbjørnsen (Haugesunds Avis)

– Hvordan synes dere at bussjåfør-selskapet har håndtert dette?

– Når vi sendte melding om dette først, så kalte de oss for useriøse og var veldig aggressive. De ba oss om å lese oss opp på juss og mente at ulykken ikke skyldtes «grovt uaktsom» kjøring, sier Aase.

Russebussgjengen reagerer også på at det ikke har gått en uke siden ulykken, til selskapet sender samme sjåfør videre til Oslo der han skal kjøre en annen russebuss.

– Vi skjønner ikke hvorfor et profesjonelt selskap skal lyve og vri om på sannheten for oss, som sitter i en så sårbar situasjon. Da er det noe galt.

Les også:

Les også: Støre har ikke noe med russetiden å gjøre

– Beklagelig

Til Nettavisen sier daglig leder i Sjåførutleie AS, Jo Skaane Dåstøl, at de aldri ga tilbud om å betale for utgifter til reparasjon av bussen etter at den ble ødelagt.

– For det første er det viktig for oss å understreke at påstanden om at Sjåførutleie AS først skulle dekke utgifter til reparasjon, for deretter å gå tilbake på dette, er uriktig. Vi har kun tilbudt å betale tilbake honoraret for meglertjenesten vi har stått for, skriver Dåstøl i en tekstmelding til Nettavisen.

Den daglige lederen skriver videre at deres firma kun er en meglertjeneste.

– Så inngått avtale er mellom sjåfør og russegruppa. Vi synes det er beklagelig at de har hatt negative opplevelser og vil se på vår rolle. Har utover dette ingen kommentar, sier han.

Usikker fremtid for russebussen

De råder fremtidige russ til å finne en bussjåfør som kjenner veiene de skal kjøre på godt og snakker norsk.

– Det er på ingen måte nødvendig å finne sjåfør via et mellomledd. Det ødelegger for kommunikasjonen å kommunisere gjennom noen andre og det er mye dyrere, sier Aase.

Økonomisjef på Lufthansa, Philip Aase frykter for videre russetid, etter at russebussen deres knelte under første kjøretur. Foto: Morten Asbjørnsen (Haugesunds Avis)

–Hva håper dere på nå og hvordan ser dere på russetiden videre?

– Vi krysser alle fingre vi har for at bussen er oppe å går igjen snart. Men vi er forberedt på det verste og at bussen ikke blir fikset før det er for sent.

2024-04-15T16:35:23Z dg43tfdfdgfd