FYRTE I «DEBATTEN»: – KOM INGENTING UT AV TALIBAN-BESøKET

Fyrte i «Debatten»: – Kom ingenting ut av Taliban-besøket

Er Norges rolle som megler i Midtøsten en fordel for oss? Eller fører dialoglinjen til at Norge ikke tar ordentlig stilling i krig og konflikt?

Det var temaet i tirsdagens utgave av «Debatten», hvor Sylvi Listhaug, Ingrid Fiskaa og Espen Barth Eide deltok.

Sistnevnte har fått massiv kritikk i debatten om Gaza-krigen.

– Må legge press på Israel

– Det er en god illustrasjon om at det er vanskelig å gjøre alle til lags. Men jeg står trygt i at det er best å snakke med alle parter. Det er ikke slik at verden har for mye diplomati, og kan vi bidra, så burde vi gjøre det, sa Barth Eide innledningsvis.

Fiskaa var på sin side klar på at Norge først og fremst må legge ytterligere press på Israel, slik at krigsforbrytelsene får en rask slutt.

– SV ber ikke om at Norge skal bryte bånd med Israel. Tvert imot mener vi at Norge skal snakke med alle, og de vi er dypt uenige med, inkludert Israel.

– Men det er vel lite sannsynlig at Israel vil snakke med oss, hvis du får gjennomslag for alt?, fulgte Solvang opp.

LES OGSÅ: Solvang og NRK har diskutert omtalt «Debatten»-stunt: – Gjør nok ikke akkurat det igjen

– Det kan godt hende. Det vet vi ikke, men det er også sånn at vi kan ikke la en høyreekstrem og stadig mer autoritær regjering i Israel få lov til å diktere hva som skal være norsk politikk. Vi må gjøre det vi mener er rett, og slik at vi kan fungere for å legge press på Israel slik at de stoppe med krigsforbrytelser, masseslakt og det som kan være et folkemord.

TRE MÅL: Espen Barth Eide la frem tre mål for krigen på Gaza.

Barth Eide kontret med tre konkrete mål for arbeidet de gjør på Gaza, og viste til støtte fra flere av våre allierte.

– Vi har tre mål for arbeidet når det gjelder Israel og Palestina. Det er å få slutt på volden, mer humanitær hjelp inn, og en tostatsløsning hvor vi endelig får en palestinsk stat på plass. Jeg tror for eksempel at å bidra til at en palestinsk stat oppstår er viktigere enn en full boikott av Israel. Norge kunne levd med det, men palestinere på øverste nivå ber oss om å ikke gjøre det.

– Koseprater med regimer

Fiskaa på sin side trakk frem forslaget de har kommet med i Stortinget, som er å fryse penger og eiendeler som står ansvarlig for de krigsforbrytelsene man nå ser i Gaza.

– Vi ønsker sanksjoner mot maktpersoner i Israel som står ansvarlig for de krigsforbrytelsene vi nå ser.

Listhaug pekte på det faktum at Norge «sitter og ser på» at terrorister skyter mot Norske skip, og at det antageligvis er flere som reagerer på dette paradokset.

LES OGSÅ: Grønland-volden: – Det er mafiatilstander

Solvang lurte på om hun synes det er feil å snakke med de iranske prestestyret dersom det kan føre til fred:

– Det er ingenting som tyder på at det vil gi fred. Iran er en aktør i denne regionen som sørger for at flere terrororganisasjoner mottar våpen og ressurser for å sende raketter inn i Israel. Det gjelder Hizbollah og Hamas. Vi har Houthiene som skyter mot sivile skip. Der har Norge en stor handelsflåte vi skal være stolte av. Men heller enn at Norge stiller sammen med våre allierte som har gått sammen for å stoppe disse, så sitter Norge og snakker med disse terroristene som skyter på norske skip. Jeg vil tro at handelsflåten og de som jobber på disse båtene synes dette er rart, sa Listhaug.

Og la til:

– Det ser ikke ut som denne kontakten gir noen resultater. Det samme gjelder prestestyret i Iran. De har styrt siden 1979, og de undertrykker befolkningen på det verste. Det er mange iranere som har flyktet hit fra dette regimet. Det de sitter og ser på er at landet de har flyktet til, er blant de fremste til å sitte å koseprate med dette regimet. Dette mener Frp er feil.

GJORT VONDT VERRE: – Problemet er at diplomatirollen Norge påroper seg, den har ikke ført til at situasjonen for palestinere har blitt bedre, men tvert i mot, mener Fiskaa. Foto: Skjermbilde (NRK)

– Kom ingenting ut av Taliban-besøket

Bart Eide avfeide umiddelbart at Norge «koseprater» med regimer eller terrororganisasjoner, og at våre allierte støtter diplomatisamtalene Norge fører.

– Vi har aldri kosepratet med Iran, Hamas eller Hizbollah. Vi er svært tydelige på hva vi mener om det de gjør. Vi deltaer faktisk i en militær operasjon for å beskytte skipene i Rødehavet, men det er også riktig at vi har kontakt med Iran og Huthiene om dette, med varm støtte fra våre nærmeste. Vi har tillit i flere leire.

– Har det ført til noe?

– Det er i alle fall slik at den eskaleringen mange har fryktet ikke har kommet. Det kunne vært mye verre i Midtøsten.

Listhaug trakk så frem det kontroversielle Taliban-besøket i Oslo, som hun selv mener kun førte til at Taliban fikk en mulighet til å legitimere seg.

– Man har en voldsom pompøs tro på at Norge utgjør store forskjeller, noe vi ikke gjør. Vi kan bare se på Taliban-besøket for litt siden som vi brukte flere millioner på, det besøket ble brukt av Taliban for å legitimere sin egen terrororganisasjon. Det kom ingenting ut av det besøket. Det vi så var at kvinnene i Afghanistan ikke fikk det bedre etterpå, men heller tvert i mot.

LES OGSÅ: Snakket om diagnose. Det får lege til å reagere: – Finnes ikke

TALIBAN I OSLO: Mutiul Haq Nabi Kheel og Amir Khan Muttaqi under møtet mellom norske humanitære organisasjonerog representanter fra Taliban på Soria Moria hotell i Oslo i 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / POOL

Har adressert Martine-saken flere ganger

Barth Eide påpekte umiddelbart at Taliban også var på besøk i Norge i 2015, da Frp var i regjering og Sylvi var statsråd.

– Det er ikke fordi vi støtter det de gjør., men vi kan ikke gi opp det Afghanske folk. Det å ikke ha dialog er en dårlig vei, sa utenriksministeren.

Fiskaa mener at problemet ikke er at Norge ikke gjør noe, men at vi ikke gjør nok:

– Problemet er at diplomatirollen Norge påroper seg, den har ikke ført til at situasjonen for palestinere har blitt bedre, men tvert i mot. Det er ikke det at Norge ikke gjør noe, men vi må gjøre mer.

Solvang kunne så fortelle Barth Eide at han like før sending mottok en mail fra Odd Petter Magnussen, far til Martine Vik Magnussen..

Han skal ha blitt fortalt i alle hår at Norge ikke forholder seg til en milits som Houthiene, men har nå fått beskjed om at det har vært møter mellom partene, men at Martine-saken ikke ble diskutert.

– Vi har tatt opp Martine-saken mange ganger. Sist jeg va utenriksminister tok jeg det opp med Jemen, men det er en stor og kompleks sak, som først og fremst er en etterforskning i England. Vi har derimot støttet opp under dette.

2024-04-23T20:47:01Z dg43tfdfdgfd