EKSPERT: – KAN BLI EKSTRA EKKELT FOR PUTIN

Ekspert: – Kan bli ekstra ekkelt for Putin

Tsjetsjenia har vært gjennom to blodige borgerkriger siden Sovjetunionens fall. Den siste ble ikke skikkelig avsluttet før i 2009, da hadde den russiske hæren vært utplassert i Tsjetsjenia siden 1999.

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov tok over makten etter at faren hans, Akhmad Kadyrov, ble drept i et attentat i 2004. Kadyrov-familien har vært lojale mot Vladimir Putin og dagens regime i Kreml, i bytte mot enorm økonomisk bistand fra Moskva.

Hold deg oppdatert på krigen i Ukraina, lytt til Nettavisens Ukrainapodden her.

Det har lenge versert rykter om at ikke alt er som det skal være med helsen til Ramzan Kadyrov. De siste ukene har disse ryktene skutt fart.

Les også:

Les også: Ekspert slår alarm: – Fare for russisk gjennombrudd

Dødelig diagnose

Den russiske regimekritiske avisen Novaja Gazeta hevder at Kadyrov lider av nekrotiserende pankreatitt, en sykdom som ifølge SNL fører til vevsdød i bukspyttkjertelen og omliggende vev. Dødeligheten kan være høy, og Novaja Gazeta hevder at Kreml nå har startet forberedelsene med å finne Kadyrovs arvtager.

ESER UT: Bildene viser Kadyrov fra 2018 (øverst til venstre) til desember 2023 (nederst til høyre). Kadyrovs utseendeendring skal ifølge Novaja Gazeta skyldes sykdommen. Foto: NTB

Å finne Kadyrovs arvtager kan bli en skikkelig hodepine for Kreml. Kadyrov har tre barn, en datter på 25 og to sønner på 16 og 18 år. For å være president i Tsjetsjenia må man ifølge grunnloven være minst 30 år gammel.

– Det kan bli en voldelig kamp om makten etter Kadyrov. Kreml ser ut til å prøve å bygge opp den tsjetsjenske generalen Apti Alaudinov, sier Tor Bukkvoll til Nettavisen.

Bukkvoll er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og ekspert på russisk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Les også:

Les også: Russiske styrker har lært av sine feil: – Alarmerende utvikling

Trekker fram general

General Alaudinov har steget raskt i gradene den siste tiden, og Bukkvoll tror dette kan være et forsøk fra Vladimir Putin og Kreml på å være i forkant hvis Kadyrov skulle dø, eller ikke lenger være i stand til å herske i Tsjetsjenia.

– Så lenge Kadyrov-klanen har så mye makt som de har nå er det vanskelig å starte opprør i Tsjetsjenia. Likevel er hele den russiske hæren opptatt i Ukraina, så for kreftene som ønsker uavhengighet vil Kadyrovs død være et godt tidspunkt å gjenoppta kampen, mener Bukkvoll.

Han mener likevel at det er relativt lite sannsynlig med en ny tsjetsjensk kamp om selvstendighet, og tror heller en eventuell konflikt kan utspille seg blant væpnede grupperinger som i dag støtter Kadyrov.

Hvis Kadyrov faller fra kan det være flere forskjellige grupperinger som mener at det egentlig er akkurat deres gruppe som skal overta makten.

Les også:

Les også: Russland-forsker slår alarm: – Noe drastisk må skje

Kan bli en blodig kamp

En av verdens fremste Russland-eksperter, Mark Galoetti, mener en eventuell maktkamp om hvem som skal overta etter Kadyrov antakeligvis vil bli voldelig.

– For å sitere en russisk politiker: Det er for mange menn i Tsjetsjenia med våpen som bærer nag til å anta at ting ikke vil bli blodig, skrev Galoetti nylig i The Times.

Les også: Ekspert med brutal analyse: – Svakhet

Bukkvoll sier en maktkamp i Tsjetsjenia vil bli en skikkelig hodepine for Vladimir Putin.

– De har ikke ressurser til å sende hæren til Tsjetsjenia slik de har gjort før. De har innenriksstyrkene sine, som er godt utstyrt, men de er ikke trent for regulær krigføring, sier Bukkvoll.

Les også:

Les også: MMA-verdenen reagerer etter Ali Kadyrovs MMA-debut

Vladimir Putin fikk en brakstart som president i Russland under den andre krigen mot Tsjetsjenia som startet i 2009, og skaffet seg slik legitimitet som en sterk leder som maktet å samle landet.

– Det kan bli ekstra ekkelt for Putin, fordi han innad i det russiske maktapparatet blir sett på som mannen som sørget for at Russland ikke falt fra hverandre på samme måte som Sovjetunionen. Det står veldig mye på spill for Vladimir Putin, mener Bukkvoll.

Les også: Ramzan Kadyrov med bønn: – Hev sanksjonene

Les også: Ny Putin-alliert vekker reaksjoner: – De har en felles interesse

2024-04-29T18:00:17Z dg43tfdfdgfd