EKS-SPIONTOPP ADVARER ETTER PROFESSORTUR: – ET SCOOP FOR RUSSLAND

Eks-spiontopp advarer etter professortur: – Et scoop for Russland

To professorer tilknyttet Universitetet i Tromsø (UiT) var på reise i Arkhangelsk i Russland i slutten av juni. Det var Ivar Bjørklund (emeritus) og Urban Wråkberg.

Reisen skjedde til tross for at norske universiteter har brutt kontakten med russiske partnere etter Russlands angrepskrig mot Ukraina.

De reiste til Russland i forbindelse med White June Festival, som ble avholdt fra 21. juni til 30. juni. Det bekrefter prorektor ved UiT, Jan-Gunnar Winther, som sier at universitetet ser alvorlig på hendelsen.

– Vi anser det som et brudd på institusjonens regler, og ser alvorlig på det, og beklager det, sier prorektor Winther til Nordlys.

Les også:

Les også: Ukraina-skygge over Nato-møte: — Et viktig signal

Hadde frarådet reise

Winther sier at han ble informert om reisen fredag 28. juni, i etterkant av oppholdet i Russland. Han forklarer at deres retningslinjer sier det er fullt lovlig for privatpersoner å reise til Russland og at norske myndigheter åpner for samarbeid mellom forskere, men:

– Vi anser denne deltakelsen som mer omfattende. Hvis de hadde spurt om råd eller tillatelse, hadde de fått et klart råd om å ikke reise, sier prorektoren.

Den ene professoren ønsker ikke å kommentere saken overfor Nordlys. Den andre understreker at han er emeritus, og at reisen var i privat regi.

Seminaret under festivalen, som den norske delegasjonen deltok på, er ifølge festivalens hjemmeside sponset av det russiske kulturdepartementet, melder NRK.

Les også:

Les også: Rektor etter kontroversielt Russland-besøk: – Han deltar på fritiden

– God mat for russerne

Eks-spiontopp Ola Kaldager, som i mange år ledet den norske etterretningsgruppa E-14, sier til Nordlys at slike besøk fra norske forskere er «god mat for russerne».

– Det er interessant for politikerne i Russland: At det kommer to akademikere fra Norge. Jeg vil si at det er et «scoop» for russerne. Jeg vil anta at dette kommer i aviser og nyheter i Russland, sier Kaldager.

Kaldager sier at professorene trolig ble avlyttet og sporet ved hjelp av telefonene mens de befant seg i Russland. Han understreker at det ikke nødvendigvis er en direkte fare for at disse professorene kan røpe ting som ille vært ansett som skadelig for norske interesser, men at de kan virke som en kobling videre.

– Det kan jo hende at de også går i «honningfeller», hvor de blir utsatt for senere press. Så er det klart at det ikke er så store akademiske miljøer i Norge, og de kjenner mange folk. Det er klart at russerne ønsker å drive den type personlig kartlegging.

Les også:

Les også: Russland hevder å ha fått kloa i britisk super-missil

2024-07-09T06:40:28Z dg43tfdfdgfd