Eide om dramaet i Libanon: – Det vi har fryktet
UNIVERSITETSPLASSEN, OSLO (Nettavisen): – Situasjonen i Libanon er ekstremt alvorlig. Vi har jo nå etter flere uker med bombenagrep inn mot Hizbollah-mål, som også har rammet mange sivile også i Sør-Libanon og Beirut, Også en bakkeinvasjon, sier utenriksministeren tirsdag ettermiddag.
Eide sier den eskaleringen som man lenge har fryktet skulle skje, nå har funnet sted.
– Nå går vi fra en veldig dramatisk situasjon i Gaza og Vestbredden, til noe som mer ut som en internasjonal konflikt.
Eide påpeker at konflikten ikke er mellom Libanon og Israel, men Israel og Hizbollah.
Les også:
Les også: Krig sender kronen til bunns
– En del av problemet i Libanon er at Hizbollah bor og har sine baser rundt omkring der folk bor. Så veldig mange sivile liv har allerede gått tapt. Over 1000 er det siste tallet vi har hørt og opp mot en million er på flukt, til og med inn i Syria, sier utenriksministeren.
Han sier det har vært opptil 1,5 millioner flyktninger i Libanon som har flyktet fra blant annet Palestina og Syria. Nå er rollene snudd.
– Nå er det altså slik at folk flykter fra Libanon og til Syria, som sier ganske mye om situasjonen nå og den frykten som råder, sier Eide.
Utenriksministeren sier det har pågått hektisk diplomati-arbeid i kulissene, der spesielt USA, Frankrike og Qatar har vært aktive. Eide sier man har forsøkt å unngå at dette skulle gå til en land-invasjon.
– Det har ikke ført frem så langt. Nå ser det snarere ut til at våpnene skal tale.
Eide sier han har forståelse for at Israel ønsker å hjelpe de israelerne som har måttet evakuere fra sine hjem i nord – hjem igjen.
– Det forstår vi, at disse menneskene vil hjem og at Israel ønsker å hjelpe dem hjem. Spørsmålet er om dette gjør det noe særlig bedre. For nå er volden på full fart oppover, sier han.
– Hva gjør dere for å sikre de 90 nordmennene som befinner seg i Libanon?
– Vi har i mange måneder hatt et krystallklart reiseråd om at man må komme seg ut av Libanon, sier han og fortsetter:
– Det er egentlig ingen tid å miste. Flyplassen er åpen.
Les også:
Les også: UD bekrefter: Minst 90 nordmenn i Libanon
Iransk toppledelse som norske myndigheter har vært i drekte kontakt med, sier ifølge Eide at de ikke ønsker en eskalering nå.
– Samtidig vet vi at det kan være mye press internt, nå som så mange av Irans allierte i regionen blir direkte angrepet, sier utenriksministeren og lister opp Hamas, Hizbollah og Houthi-bevegelsen.
Ifølge Eide er det nå uttalt og vist i praksis at Israel ønsker å ta et generaloppgjør med alle Irans stedfortreder-organisasjoner i Libanon.
Til Nettavisen bekrefter Utenriksdepartementet (UD) tirsdag formiddag at det befinner seg minst 90 nordmenn i Libanon. Antallet kan være høyere, siden det ikke er pliktig å registrere seg ovenfor UD.
UD oppfordrer alle nordmenn som befinner seg i Libanon, til å forlate landet.
Les også:
Les også: Israelsk talsperson: Det pågår harde kamper med Hizbollah-styrker i Sør-Libanon
– Det finnes fortsatt muligheter til å reise ut med kommersielle fly, men flyene fylles raskt opp. Det er nå kun Middle East Airlines som flyr til og fra Beirut. Situasjonen i Libanon er nå svært usikker og kan bli betydelig verre. Vi gjentar nå oppfordringen om å bruke de mulighetene som finnes til å forlate landet, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD, Ane Lunde hun til Nettavisen og legger til:
– Norge har ingen planer om å sette opp egne fly.
Natt til tirsdag startet Israel det de omtaler som «begrensede bakkeoperasjoner» på libanesisk jord. I ukesvis har Israel bombet mål i Libanon fra luften med hensikt om å ramme den Iran-støttede Hizbollah-bevegelsen.
Libanons statsminister sa i helgen at rundt én million er på flukt i Libanon grunnet stridighetene som har tatt seg opp voldsomt opp i styrke de siste ukene. FN sa mandag at over 100.000 har flyktet fra landet til Syria for å komme seg unna de israelske luftangrepene.
Hizbollah har også blitt offer for en storslagen operasjon der tusenvis av kommunikasjonsenheter eksploderte. Dette hevder Israel at de ikke har hatt noe med å gjøre. Rundt 3000 ble skadet og minst 12 personer drept av eksplosjonene.
Les også:
Les også: Mark Rutte overtar roret i Nato – vil ha mer penger til forsvar
Forrige uke ble en rekke høytstående, militære ledere i Hizbollah drept i bombeangrep. Ikke minst bevegelsens leder Hassan Nasrallah, som ble drept i et luftangrep i Sør-Beirut.
Siden oktober i fjor har Hizbollah sendt raketter inn over Israel, blant annet som et svar på Israels angrep og innrykk på Gazastripen.
Stridighetene Israel og Hizbollah imellom, har ført til en svært anspent situasjon i grensetraktene på israelsk og libanesisk side. Titusener har måttet forlate hjemmene sine på begge sider.
Israel er tydelige på at de vil fortsette angrepene på Hizbollah helt til deres egen befolkning er trygg og de som har flyktet fra Nord-Israel kan flytte hjem igjen.
Les også: