DONALD TRUMP STILTE I EKSKLUSIVT INTERVJU – KOM MED OPPSIKTSVEKKENDE KOMMENTARER

Donald Trump stilte i eksklusivt intervju – kom med oppsiktsvekkende kommentarer

NORD-CAROLINA, USA (Nettavisen):

– Det er ingen grunn til å tro at USAs demokratiske institusjoner og tradisjoner er sterke nok til å holde. Det kommer an på hvor langt Trump er villig til å gå, og hvilken motstand resten av det politiske systemet gjør, kommenterer USA-ekspert og professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, til Nettavisen.

Tirsdag morgen amerikansk tid publiserte magasinet Time et eksklusivt intervju med presidentkandidat Donald Trump. Artikkeltittelen er «hvor langt Trump vil gå».

Les også: Spliden i abortmotstandsbevegelsen: – Donald Trump er en hore

I intervjuet skisserer Donald Trump hva hans visjon for USA er. Det har sperret opp øynene til mange amerikanere.

Dette sier presidentkandidat Donald Trump:

  • Han vil tilrettelegge for å deportere over 11 millioner mennesker fra USA. Trump er villig til å bygge interneringsleirer og bruke militæret i innsatsen.
  • Han vil tillate at «røde stater» kan monitorere graviditeten til kvinner i USA og reise tiltale mot folk som bryter abortlover. Han ville ikke bekrefte at han vil legge ned veto hvis et nasjonalt abortforbud landet på bordet hans.
  • Han vil sparke en statsadvokat som ikke følger Trumps ordre om å ta ut tiltale mot noen.
  • «6. januar-patriotene», som Trump kaller dem, vil bli benådet.
  • Administrasjonen hans vil bestå av folk som mener 2020-valget var stjålet fra Trump.
  • USA vil kanskje la være å komme til unnsetning hvis en alliert i Europa eller Asia ikke har betalt nok for sitt eget forsvar.
  • Trump hevder han ikke vil forsøke å endre loven som sier at en president kun kan ha stillingen i to perioder.
  • Nasjonalgarden vil bli sendt til amerikanske byer når Trump mener det er nødvendig.
  • Han vil ikke skade Biden, sier han. Han hevder han har for mye respekt for presidentembetet. Samtidig legger han til at hvis Høyesterett ikke bestemmer at presidenter er immune mot straffeforfølgelse, er han sikker på at Biden kommer til å bli straffeforfulgt for «alle hans forbrytelser».
  • Han vil bruke av føderale midler for å gjenoppta å bygge muren ved grensen.
  • Han vurderer en 10 prosent toll på alle importvarer. Kinesiske varer kan få en toll på opp til 100 prosent. Trumps team mener tollene ikke vil øke prisene, selv om økonomene sier det, og viser til at inflasjonen var under to prosent da Trump var president. Disse tollsatsene har Trump foreslått tidligere.
  • I løpet av intervjuet lurte journalisten på hvorfor Trump ikke har uttalt seg offentlig om at Russland bør løslate Evan Gershkovich. Han har sittet i fengsel i Russland i over et år. Trump svarte at «det trolig er fordi han har så mye annet han jobber med. Men reporteren bør bli løslatt og han skal bli løslatt. Jeg ville sikret at han ble løslatt».
  • Hvis Sør-Korea ikke betaler mer for å støtte USAs utsendte styrker, er Trump åpen for å trekke styrkene ut av Asia.
  • Hvis Iran angriper Israel, vil USA være der, melder Trump.
  • Han tror ikke en tostatsløsning vil fungere i Palestina/Israel-konflikten.
  • Trump er og har vært kritisk til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og klandrer Netanyahu for 7. oktober-angrepet. Trump gir ikke et klart svar på om det er aktuelt å holde tilbake støtte til Israel, for å få Israel til å stoppe eller tone ned krigen i Gaza.
  • På spørsmål om det er mer rasisme mot hvite enn systematisk rasisme mot svarte amerikanere, svarer Trump at det definitivt er en «antihvite-følelse» i landet.
  • Trump svarte også på den oppsiktvekkende kommentaren han ga til Fox News om at han ville være diktator for en dag. Trump sier han ikke vil være diktator i mer enn en dag. «Jeg vil stenge grensene og «drill baby, drill» (red anm. et uttrykk Trump bruker ofte på rallyer og i valgkampen). Samtidig hevder han kommentaren på Fox News var sarkastisk og humoristisk.

Les også: Jubelmåling for Donald Trump

Ser du ikke hvorfor mange amerikanere oppfatter uttalelser om diktatur som det stikk motsatte av våre verdier? spurte journalisten. Trump svarte at han tror mange folk liker det.

Det er Washington-reporter Eric Cortellessa som har gjennomført intervjuet med Trump. Han har intervjuet Trump to ganger i forbindelse med denne artikkelen. Han har også snakket med en rekke av Trumps rådgivere.

– Hva er verdt å bite seg merke i? spør vi USA-ekspert Hilmar Mjelde.

– Det Trump først og fremst vil ha, er økt makt. Han bryr seg ikke om ideologi eller politiske saker. Han ønsker å styre som en klassisk sterkmann, der hele utøvende statsmakt blir hans personlige redskap, forteller Mjelde.

Les også: Trump-rettssaken: Fremstår som en fillesak

«Var for snill»

Trump letter også på sløret om hvordan det var å være en fersk politiker i Washington D.C. i 2016. Journalisten skriver at Trump mener han var for snill. Trump kjente for få folk og måtte derfor lene seg på andre.

– Den store lærdommen Trump tok fra sin første presidentperiode var at han omga seg med feil folk. Folk som Mike Pence, Jeff Sessions, Bill Barr og John Bolton som sa nei til Trump i avgjørende situasjoner, sier Hilmar Mjelde til Nettavisen.

Han hevder han lot folk, som nå har gått kraftig ut mot Trump, slutte i jobben – istedenfor å sparke dem. Denne gangen skal pipen ha en annen lyd.

– Trump 2.0 vil først og fremst omgi seg med JA-folk som aldri sier han imot. Det vil være den store forskjellen om og når Trump blir president igjen, sier Mjelde.

Les også: Trump bøtelagt for ikke å ha overholdt ytringsforbud – dommer advarer om at han kan bli fengslet

– Helt realistisk med autokrati

Flere av de politiske ideene viser hvordan Trump mener presidentmakten bør se ut. Hilmar Mjelde sier det kalles «the unitary executive».

Det er ideen om at all presidentmakt bør ligge hos den konkrete personen som er president, sier Mjelde.

Intervjuet trender på Twitter. Flere slår alarm. Bill Kristol, direktør i Defending Democracy Together og en kjent kommentator i USA, mener Trumps andre presidentperiode vil bli «mye farligere enn hans første. Det vil bli ekte autoritarianisme, med mer enn bare et snev av fascisme».

– At USA kan miste demokratiet sitt og bli en variant av et såkalt autokrati, altså sterkmannsstyre, er helt realistisk. Det trenger ikke gå så ille, men det er helt innenfor spekteret av realistiske utfall, sier Mjelde.

Hillary Clinton skriver at hvis «Trump blir president blir det ikke like ille som sist. Det blir mye verre» på sin Facebook-konto.

Les også: – Hun ville ikke bli den neste Monica Lewinsky

– Trump hylles for sine maktovertramp

– Hvis Trump og Trumps politikk er alarmerende, hvordan lar MAGA/amerikanerne Trump slippe unna?

– Fordi USA har et janusansikt. Det er lang tradisjon i USA for både demokrati og autoritære strømninger i folkedypet. Men sistnevnte har vi hittil sett mest på delstatsplan, særlig i form av rasesegregeringen for 100 år siden.

– Et informativt eksempel er at republikanerne vendte seg mot George W. Bush for hans feiltrinn, som Irak-krigen. Men Trump hylles for sine maktovertramp. Det sier noe om at partiet er mye mer radikalt nå, avslutter Mjelde.

2024-05-01T04:35:55Z dg43tfdfdgfd