– DETTE ER MER VæPNET DIPLOMATI ENN KRIG

– Dette er mer væpnet diplomati enn krig

Israel har tilsynelatende gjennomført et begrenset gjengjeldelsesangrep mot Iran natt til fredag. Det opplyser anonyme kilder til amerikanske medier.

Angrepet er imidlertid i skrivende stund ikke bekreftet fra israelsk hold. Iranske medier melder om at droner er skutt ned i nærheten av byen Isfahan.

Les også: Trump med ny Ukraina-beskjed

– Den responsen fra Israel virker veldig avmålt og begrenset. Det betyr egentlig at ytre høyre-fløy i Netanyahus regjering ikke har fått det som de ville, og at dette krigsrådet har større innflytelse, sier professor ved Forsvarets høyskole, Tormod Heier, til Nettavisen ved 09-tiden fredag formiddag.

– Og kanskje Netanyahu har blitt nødt til å lytte mer til amerikanerne, som selvfølgelig ikke vil at dette skal eskalere, sier han.

USAs president Joe Biden, og Vesten for øvrig, har vært svært tydelige i sin anmodning om at Israel bør avstå fra å gjengjelde Irans angrep på Israel lørdag kveld og natt til søndag.

VIL GÅ BERSERK: Israels sikkerhetsminister, Itamar Ben-Gvir, mener at Israel må «gå berserk» i det militære svaret på Irans droneangrep. Foto: Ohad Zwigenberg

Berserk-minister

Enkelte krigshauker i Benjamin Netanyahus regjering, som for eksempel sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, ønsket at Israel skulle besvare angrepene med voldsom militær kraft.

Ben-Gvir, som mente at Israel måtte gå «berserk» mot Iran, skrev et innlegg bestående av ett ord på X tidlig fredag.

«Svak,» skrev Ben-Gvir på X med en tilsynelatende henvisning til nattens angivelige angrep, ifølge Sky News.

Iran angrep Israel med over 350 missiler og droner. Israelske luftvernsystemer klarte å skyte ned 99 prosent av de innkommende rakettene og dronene. Ingen menneskeliv gikk tapt i angrepet.

En iransk ikke navngitt tjenesteperson sier til Reuters fredag at Iran «ikke har noen plan for en umiddelbar respons» på nattens hendelse.

– Vi er ikke blitt rammet av et angrep utenfra. Diskusjonene går mer i retning av infiltrasjon enn angrep, sier den iranske offisielle kilden til Reuters.

Les også: Israel angrep Iran: Slik reagerte oljeprisen og kronekursen

EKSPERT: Tormod Heier er professor ved Forsvarets høyskole. Foto: Ole Berg-Rusten

«Væpnet diplomati»

Asle Toje er utenrikspolitisk forsker og kommentator med bakgrunn i krigsstudier. Han mener det pågår en form for «væpnet diplomati» mellom Israel og Iran.

– Når stater angriper hverandre som en form for kommunikasjon, er det alltid fare for at ting vil komme ut av kontroll. Irans angrep på Israel synes å være nøye kalibrert. Det virker som at Israels angrep er av samme leie, sier Toje til Nettavisen fredag formiddag.

– En pikant tvist er at de fleste dronene ser ut til å ha kommet innenfra Iran, som er et signal om Israels militære kapasitet. Dette er illustrative angrep der begge parter viser sin kapasitet overfor hverandre. Iran sier at «vi kan overvelde Iron Dome», mens Israel sier at «dere vet ikke hvor vi er», sier han.

– Dette er mer væpnet diplomati enn krig. Utfordringen er at det er langt flere parter som er i spill, sier Toje, som også er foreleser ved det prestisjetunge Cambridge-universitetet.

Han utelukker ikke at aktører som Hamas, Hizbollah og Syria kan bidra til å øke konfliktnivået.

– Det alle frykter er at vi skal ende opp i en voldsspiral der de ulike aktørene driver opp hastigheten, sier han.

Toje påpeker at Biden-administrasjonen har vært krystallklar helt siden 7. oktober-terroren i fjor på at USA ikke ønsker noen storkrig i Midtøsten.

– Mens det er nok elementer i den israelske regjeringen som godt kunne tenke seg å starte en krig med Iran som USA ville måtte utkjempe for dem. Det har blitt gjort klart med stor tydelighet fra USAs hold at det ikke kommer til å skje, sier Toje.

Les også: Iransk kilde: Ingen umiddelbare planer om gjengjeldelse

BEKYMRET: Utenriksminister Espen Barth Eide sier han er bekymret for en opptrapping av konflikten i Midtøsten etter ubekreftede meldinger om at Israel angrep Iran i natt. Foto: GENYA SAVILOV

– Kanskje vi kan puste lettet ut

Professor Heier mener iranerne har nå innsett at de er svakere stilt enn erkefiende Israel.

– Den iranske responsen er også veldig nedtonet. Det ser ut til at Iran er godt fornøyd med å komme ut av denne knipen. De vet utmerket godt at Israel skjøt ned 99 prosent av alle rakettene og dronene, sier Heier.

– Dette er et tydelig uttrykk for hvor svake Iran er militært i møte med denne regionale makten Israel – som også har verdens største militærmakt i ryggen, USA. Så kanskje vi kan puste lettet ut, sier Heier.

Les også: Utenriksministeren: – Stor risiko for storkrig

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er av en helt annen oppfatning, og sier han er dypt bekymret over utviklingen etter nattens hendelser.

– Alt tyder på at Iran vil svare på angrepet igjen. Det er gjengjeldelse mot gjengjeldelse mot gjengjeldelse, sier utenriksministeren til NRK.

Eide mener det er en stor risiko for en opptrapping av konflikten.

– Det kan føre til en voldsspiral og utvikling inn i en regional krig som ingen ønsker, men som kan bli utfallet dersom partene ikke begynner å beherske seg.

2024-04-19T09:23:08Z dg43tfdfdgfd