DENNE DETALJEN I USA-STøTTEN TENNER HåPET: – DET ER VIKTIG

Denne detaljen i USA-støtten tenner håpet: – Det er viktig

Ukraina har kjempet lenge mot russiske styrker med stadig færre missiler og lite artilleriammunisjon. I helgen vedtok USA militærstøtte til det krigsherjede landet, verdt 61 milliarder dollar

– Det er helt avgjørende, sier Geir Hågen Karlsen til Nettavisen.

Han er tidligere offiser i Hæren, og jobber nå som assosiert partner i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese.

Les også: Slik kan amerikanske våpen nå slagmarken i Ukraina raskt

Sendeklart: – Det er viktig

Det er snart tre måneder siden EU godkjente en støttepakke på 50 milliarder euro til Ukraina.

– Den amerikanske pakken er større enn den europeiske, og i tillegg så gir den tilgang på en del våpen og ammunisjon som er veldig viktig, og som bare USA sitter på, sier den tidligere oberstløytnanten, og fortsetter:

– Luftvern er det viktigste, men også langtrekkende missiler og artillerigranater. Det siste er det flere som kan levere, men tilgangen er begrenset, så det er viktig at det kommer fra flere steder.

KOMMENTERER: Tidligere oberstløytnant, Geir Hågen Karlsen. Foto: Ida Davidsen (GK)

Mange av våpnene ligger allerede klare i Polen.

– Materiellet vil bli sendt innen slutten av uken, sier lederen for etterretningskomiteen i Senatet, Mark Warner, i et intervju med CBS.

– Og det er viktig, for Ukraina har vært veldig presset i noen måneder nå. Det er viktig å få det fram til fronten så fort som mulig, sier Hågen Karlsen til Nettavisen.

Mange ukrainske soldater fulgte den amerikanske avstemningen fra skyttergravene i helgen. Det forteller Olexander Scherba, tidligere Ukrainas ambassadør til Østerrike:

– En ukrainsk soldat sendte meg melding fra Donbas: «Hele enheten så på. Etter avstemningen, kunne man høre over hele skyttergraven: «JAAA!»»

Rasjonering

Ukraina har måttet rasjonere på patronene den siste tiden. I tillegg har Russland dominert når det gjelder artillerigranater, et styrkeforhold så ujevnt som ti til en, forteller Warner. Det gjør at russerne har hatt fremgang flere steder på slagmarken.

SJELDEN: Hver eneste artillerigranat som de ukrainske soldatene avfyrer er høyst verdifull. Her i nærheten av Avdijivka 22. mars 2024. Foto: Efrem Lukatsky (AP)

Til tross for dette har Ukraina kjempet tappert i denne krigen, mener den amerikanske senatoren, og hevder at Ukraina har klart å eliminere:

  • 87 prosent av Russlands «pre-eksisterende bakkestyrker» (sannsynligvis med referanse til den russiske profesjonelle hærens størrelse før invasjonen)
  • 63 prosent av de russiske stridsvognene
  • 32 prosent av de pansrede personellkjøretøyene

Nettavisen har tidligere omtalt en analyse som viser at Russlands offensive kraft vil nå et toppunkt mot slutten av 2024. Etter dette vil deres produksjon- og reparasjonskapasitet slite med å opprettholde stridsvognlagrene.

Les mer her: Mener Putin har «gylden sjanse» i 2024: – Skummelt

Derfor ble den godkjent nå

Den amerikanske støtten til Ukraina har ligget på is i mange måneder. Det har vært så lite bevegelse, at det kunne nesten virke som at støtten var i ferd med å stoppe permanent, men plutselig ble pakken vedtatt nå i helgen, sammen med støtte til Israel og Taiwan. Hågen Karlsen tror det hele henger sammen:

– Grunnen til at den går gjennom akkurat nå, er sannsynligvis at situasjonen i Israel ble ganske kritisk i forbindelse med de iranske angrepene. USA ser denne pakken i et globalt bilde, hvor de må møte sine viktigste geopolitiske utfordrere, Kina, Iran og Russland. Det store bildet endret seg, sier Hågen Karlsen.

Les også: Er det på tide med fred i Ukraina?

Les også: – Russerne dreit seg ut foran hele verden med det angrepet

Sukker av russisk raseri: – De har ingen innflytelse

Og apropos Russland: I helgen langet talsperson Maria Zakharova i utenriksdepartementet i Moskva ut mot USA i forbindelse med støttepakken. Til tross for at det var Russland som i sin tid invaderte Ukraina, hevdet Zakharova søndag at USA fører en hybridkrig mot Russland.

Videre hevdet hun at USA bruker ukrainere som «kanonføde». Hun spådde at USAs innsats i Ukraina ville ende som en «ydmykende fiasko», slik som krigene i Vietnam og Afghanistan.

– Forutsigbar russisk retorikk. Det er akkurat som forventet, og de har ingen innflytelse på gjennomføringen her, sier Hågen Karlsen tørt og kort til Nettavisen.

Les også:

Les også: Ekspert slår alarm: – Fare for russisk gjennombrudd

LANGET UT: Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet. Foto: Alexander Nemenov (AFP)

Selv om de på lang sikt risikerer å gå tomme for stridsvogner, klarer Russland foreløpig å opprettholde kampevnen sin. I intervjuet med CBS erkjenner senator Warner at sanksjonene mot Russland ikke har vært effektive nok.

– Kina er den verste synderen, med tanke på at de har gitt direkte militær støtte, sier senatoren, før han legger til:

– Og India har egentlig min støtte, men også de har kjøpt russisk olje. Det betyr kroner i lommen til Russland, slik at de kan gå ut på markedet og kjøpe mer våpen, sier Warner.

Les:

Les også: Slår alarm om Ukraina-støtten: – Kolossal, strategisk tabbe

2024-04-22T17:58:04Z dg43tfdfdgfd