DANSKEKONGEN ETTER STORBRANNEN: – TRIST

Danskekongen etter storbrannen: – Trist

– I morges våknet vi til et trist syn, da røyk over Københavns hustak vitnet om den ødeleggende brannen på Børsen. En viktig del av vår arkitektoniske kulturarv var og står i flammer.

Slik innleder han innlegget som ble publisert på det danske kongehusets Instagram.

Like etter klokken 16.00 melder myndighetene at de har brannen under kontroll.

Les mer:

Les også: Brann i gamle Børsen i København – har brannen under kontroll, opplyser myndighetene

– En bygning vi som nasjon har vært stolt av

– I 400 år har Christian IVs bygning Børsen vært et betydelig landemerke for København. Gjennom generasjoner har det karakteristiske dragespiret vært med på å definere København som «tårnenes by».

– Frem til i dag har vi sett på den historiske bygningen som et vakkert symbol på hovedstaden vår og en bygning vi som nasjon har vært stolte av, skriver den danske kongen.

Bygget står fortsatt i flammer, og både tak og spir har kollapset.

– Dronningen og jeg vil takke alle de som siden tidlig i morges har sørget for at ingen er kommet til skade, og som har kjempet for å redde mest mulig av både bygget og de mange kulturskattene og kunstverkene som Børsen inneholder.

FLAMMER: Det brenner fortsatt i bygningen Børsen i København. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

– Gjør vondt

Også den danske statsministeren Mette Frederiksen har uttalt seg om brannen til danske TV2.

– Dette er rett og slett så triste bilder. Det er et stykke dansk historie som brenner foran øynene våre. Jeg tror det ga oss alle et rykk da spiren falt, sa statsministeren.

– Det gjør vondt i den danske folkesjelen. Det er mange, mange hundre år med historie som går opp i flammer, utdyper hun.

TRIST: Mette Frederiksen hyller aller som er på jobb for å redde kulturhistorie i den brennende bygningen. Foto: SERGEI GAPON (NTB)

– Ufattelig trist

Tirsdag morgen stod det ut flammer fra det 400 år gamle bygget.

- Alle er evakurert fra bygningen, og vi er igang med første fase av slukningen og vil være der i lang tid, sa Martin Kjærsgaard, operativ sjef ved Hovedstadens Beredskab, til dansk TV 2.

Bygget brukes ikke lenger som børs, men har frem til i dag vært kontorer kontorer

– Det er ufattelig trist å se den dramatiske brannen som nå rammer et av de viktigste kulturminnene i Danmark, sa riksantikvar Hanna Geiran til NTB.

– Dette er et kulturminne som også har betydning for oss her i Norge. Det er del av vår felles historie med Danmark, og er et av de viktigste byggene fra unionstiden, utdypte Geiran.

2024-04-16T11:37:03Z dg43tfdfdgfd