CATHRINE BRåVåKNET AV LYDER I HUSET: – PANIKKEN GREP MEG

Cathrine bråvåknet av lyder i huset: – Panikken grep meg

Cathrine Palm Spange på Nøtterøy bråvåknet klokken fem tirsdag morgen av et lurveleven i huset.

Og nærmere sagt; lurveleven i pipen.

– Jeg løp ned til kjelleren og åpnet feierluken, men der lå det bare fjær.

Det var ikke en hvilken som helst fjær, men en kattuglefjær.

Da skjønte Spange at det var en liten ugle som hadde seg fast i piperøret. Hos henne går stålrøret fra pipen og ned til kjelleren. Midtveis er det en ovn med pipeløp. Det var her uglen satt fast.

–Stakkars liten, den klarte ikke å få ut vingene, bare skrapte og krafset desperat, forteller Spange.

– Hoppende glad

Spange nølte ikke med å ringe til fuglevennen og brannmannen Eivind Ingvaldsen.

– Han var så grei og kom med en gang. Vi holdt på en time med å demontere ovnen og pipeløpet- og ut kom en sotsvart betuttet kattugleunge.

– Den var frisk, sterk og sikkert skikkelig glad for å være ute. Alt var i orden med den.

Hun roser Ingvaldsen for å stille opp tidlig og på kort varsel.

– Alle bør ha en brannkonstabel- og fuglevennkompis man kan ringe fortvilet til på morgenen.

Pipeløpet er demontert, og huset er dekket av sot. Spange har tirsdag formiddag brukt over en time på vasking, og er enda ikke ferdig. Likevel er hun overlykkelig.

VÅKNET BRÅTT: Tirsdag morgen våknet Cathrine P. Spange av mye lyd fra piperøret. Plutselig skjønte hun hva som hadde skjedd. Foto: Anne Charlotte Schjoll

– Jeg er hoppende glad, og bare skikkelig lykkelig for at kattugleungen er ute i det fri. Det er ingenting søtere her i livet enn små ugler.

– Veldig trist

Det er ikke helt tilfeldig at det var en ugleunge i pipen til akkurat Spange. Utenfor døren har Spange nemlig en stor fuglekasse med en kattugle og tre ugleunger.

UGLER: Cathrine P. Spange har magien rett utenfor vinduet. Hun har i en god stund fulgt med på kattuglen og hennes tre unger. Hun tror en av ungene var uheldige og havnet i pipen hennes. Foto: Privat.

– Det var nok garantert en av dem. Jeg følger med på dem, og panikken grep meg da jeg skjønte en av de hadde satt seg fast.

– Den er nesten voksen, en ungdoms-ugle, men fortsatt veldig dunete i fjærene.

Spange avslutter med et godt råd til folk.

UGLER: Cathrine P. Spange har magien rett utenfor vinduet. Hun har i en god stund fulgt med på kattuglen og hennes tre unger. Hun tror en av ungene var uheldige og havnet i pipen hennes. Foto: Privat.

– Det finnes netting til å ha over pipen. Det har vi vanligvis, men vårt hadde blitt ødelagt. Nettingen hindrer at fugler faller ned i pipen. Det er veldig trist at de skal trekkes ned. Så det vil jeg anbefale andre.

– I mellomtiden skal jeg bruke resten av dagen til å vaske. Heldigvis trenger jeg ikke rense pipesteinen, for det tok ugla seg av, avslutter hun.

– Glad det ordnet seg

Vennen og brannmannen Eivind Ingvaldsen kan fortelle til Tønsbergs Blad at det gikk helt fint for han å våkne tidlig tirsdag morgen.

UGLER: Cathrine P. Spange har magien rett utenfor vinduet. Hun har i en god stund fulgt med på kattuglen og hennes tre unger. Hun tror en av ungene var uheldige og havnet i pipen hennes. Foto: Privat.

– Det var fint at vi fikk ut uglen og at den var frisk og fin. Jeg er glad det ordnet seg.

Les også:

Les også: Prisene har økt med 30 prosent: – Det er matprisene som svir mest

– Prøver å få de ut i live

– I 2024 har det så langt vært 22 tilfeller av dyreredning, forteller Arnt Espen Folvik, informasjonsrådgiver ved Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB).

I 2023 var det rapportert om 45 tilfeller, og i 2022 var det 43.

Vil du jobbe med disse gutta her? – Da er det bare å søke Vestfold Interkommunale Brannvesen søker fire nye brannkonstabler. Vestfold Interkommunale Brannvesen søker fire nye brannkonstabler. Foto: Philip Evensen

– Vi har omtrent kommet til halvparten, og så langt i år har det vært 11 tilfeller i Tønsberg, 4 tilfeller i Horten, 4 tilfeller i Færder og 3 tilfeller i Holmestrand.

– Vi er glade for å kunne redde dem, og vi prøver å få de ut i live. Nå som det er hekketid for fugler prøver vi å gjøre minst mulig.

Ifølge Folvik er det oftest katter som reddes, men det kan også være fugler som har satt seg fast i piper, for eksempel kaier, kråker og ugler.

– Vi ser en økning i antall fuglereder i pipeløp, rør og ventilasjonsjakter. Dette skyldes mangel på naturlige habitat, som hule trær.

– De som har reder hos seg i år har en stor sannsynlighet for å få rede neste år. Man kan eventuelt kjøpe gitter til å ha over piper, avslutter Folvik.

Les også: Storbank setter opp boligrenten

Les også: Fant stjålet bil ved kirke

2024-06-14T15:10:14Z dg43tfdfdgfd