BRENNA HAR SVART KONTROLLKOMITEEN: – JEG HAR GITT RELEVANTE OPPLYSNINGER

Brenna har svart kontrollkomiteen: – Jeg har gitt relevante opplysninger

– Jeg mener nå jeg har gitt relevante, supplerende opplysninger, skriver Brenna i sitt svar til komiteen, som har stilt henne en rekke nye spørsmål for å undersøke om hun brøt informasjonsplikten i habilitetssaken.

Formelt er ikke dette en gjenåpning av habilitetssaken, som ble ferdigbehandlet i månedsskiftet februar/mars. Brenna fikk kritikk av Stortinget for sin inhabilitet i forbindelse med utdeling av støtte til Raftostiftelsen, Wergelandsenteret og Utøya AS, samt utnevnelsen av en venn som styremedlem.

Komiteen har understreket at denne runden kun er en undersøkelse om hvorvidt Brenna har informert Stortinget godt nok – altså om hun har overholdt opplysningsplikten.

Les også:

Les også: Dagens Næringsliv: Kontrollkomiteen starter nye undersøkelser av Tonje Brenna

– Foreslo ikke endringer

Kontrollkomiteen hadde stilt fem spørsmål til Brenna knyttet til hennes opplysningsplikt i forbindelse med utdeling av støtte til Wergelandsenteret og Utøya AS.

Statsråden har tette bånd til flere av styremedlemmene i Utøya AS, og hun har selv erkjent at hun burde ha erklært seg inhabil da hun utnevnte sin venn Frode Elgesem til styremedlem til Wergelandsenteret.

Blant annet spurte komiteen om beskrivelsene hun tidligere har gitt om statsbudsjettet for 2024, og i sitt svar poengterer Brenna at det var settestatsråden som håndterte de aktuelle tilskuddene i budsjettet.

– Som tidligere nevnt, foreslo jeg ikke endringer i tilskuddet til Wergelandsenteret for 2024-budsjettet, verken for driftsbevilgningen eller i tilskuddet til prosjektet «22. juli og demokratisk medborgerskap», skriver statsråden.

Hun bekrefter samtidig at hun som statsråd for Kunnskapsdepartementet ikke foreslo noen endringer for Wergelandsenteret i budsjettet.

Les også:

Les også: Tonje Brenna i hardt vær: Får klar beskjed fra velgerne

– Burde fått mer informasjon

I sine spørsmål peker kontrollkomiteen på at de tidligere har bedt om all relevant informasjon i saken. Brenna har tidigere svart at hun ikke har funnet andre relevante opplysninger, men komiteen mener det i ettertid har blitt avdekket at det forelå relevante dokumenter.

– Siden behandling av de aktuelle tilskuddene i 2024-budsjettet ble håndtert av settestatsråden, som sto helt fritt i sine vurderinger, var min vurdering at opplysninger om dette ikke var relevante, skriver Brenna.

Kunnskapsdepartementet sendte i mars over en rekke dokumenter som komiteen ikke hadde hatt tilgang til tidligere, der støtten til Wergelandsenteret og samarbeidet med Utøya framkommer.

– Min vurdering i ettertid er at komiteen tidligere burde fått mer informasjon om de interne budsjettprosessene i departementet, herunder om de interne prosessene knyttet til forberedelse av statsbudsjettet for 2024, mener Brenna.

Les også:

Les også: Brenna har sendt nye dokumenter i habilitetssak

2024-04-15T18:45:16Z dg43tfdfdgfd