BRANN I GAMLE BøRSEN I KøBENHAVN

Brann i gamle Børsen i København

– Det er jo en av våre største skatter. Veggene er fylt med uvurderlige malerier. Så er det biblioteket og arkitekturen. Akkurat nå handler det om å redde mest mulig, sier museumsdirektør Benjamin Asmussen til danske TV 2 News tirsdag formiddag.

Omtrent halvparten av den store bygningen midt i København står i brann. Deler av taket har kollapset.

Asmussen sammenligner brannen i Børsen med brannen i gamle Christiansborg i 1884 da uerstattelig kunst ble kastet ut av vinduene.

– Det er grusomt. Flammer er verst, fordi det tar alt, sier han.

– Vi har mistet vår kulturarv. Det er en kjempekatastrofe. Det er en av de viktigste bygningene i Danmark, og vi var i gang med å restaurere den så den skulle skinne, sier direktør Brian Mikkelsen i Dansk Erhverv til Ekstrabladet. Det er Dansk Erhverv (det danske handelskammeret) som i dag benytter bygningen.

Den norske riksantikvaren, Hanna Geiran, sier at bygget er et av de viktigste byggene fra unionstiden.

REDDER KULTURSKATTER: Folk bærer historiske malerier ut av Børsen under brannen i den historiske bygningen Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix/NTB

Spiret falt

Tirsdag morgen begynte det å brenne i bygningen Børsen i København sentrum. Bygningen er bygget på 1600-tallet og huset børsen i København helt til 1974. Bygningen er et av de flotteste eksempler på tysk renessanse.

Videoer fra brannen viser hvordan dragespiret til den gamle ærverdige bygningen kollapset ved 08.30-tiden, og falt ned på gaten med et brak.

Politi og brannvesen er til stede med store styrker i indre København. – Vi er massivt på vei til Slotsholmgade til melding om kraftig røyk fra tak, meldte Hovedstadens Beredskab i København på X tirsdag morgen.

- Alle er evakurert fra bygningen, og vi er igang med første fase av slukningen og vil være der i lang tid, sa Martin Kjærsgaard, operativ sjef ved Hovedstadens Beredskab, til dansk TV 2.

BØRSEN: Den gamle Børsen i København ble bygget i 1625 og inneholder mye historie. Foto: Jorge Láscar / Wikimedia

TV-bilder viste også at kulturklenodier blir reddet ut av bygningen, blant annet har det historiske maleriet «Fra Københavns Børs» av P. S. Krøyer blitt båret ut av den brennende bygningen.

Under oppussing

Børsen er brukes i dag ikke som børs, men som kontorer. Den 400 år gamle bygningen var pakket i plast og under renovering da brannen startet.

Restaureringen skulle rette opp en uhensiktsmessig renovering fra 1800-tallet og føre bygningens fasade tilbake til det opprinnelige uttrykket, heter det på A.P. Møller Fondens hjemmeside.

– Fryktelige bilder fra Børsen her på morgenen. 400 år med dansk kulturarv i flammer, skriver Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt på X/Twitter.

– Børsen, og dermed et stykke av Danmarks kulturarv og historie, brenner. Fryktelig! skriver politiker Mette Thiesen på X.

Avsperret

Et område omkring Børsen er tirsdag morgen sperret av, og det er også satt opp sperringer ved Knippelsbro og Christiansborg Slotsplads.

– Vi venter at området vil være avsperret i lengre tid. Vi oppfordrer trafikanter til å finne andre ruter, skriver politiet i en melding på X.

Den karakteristiske, lange murbygningen var i tidligere tider en varebørs og sto ferdig med det høye spiret i 1625. Det brukes i dag til kontorbygg. Huset er et av Københavns eldste.

Riksantikvaren: – Ufattelig trist

– Det er ufattelig trist å se den dramatiske brannen som nå rammer et av de viktigste kulturminnene i Danmark, sier riksantikvar Hanna Geiran.

– Dette er et kulturminne som også har betydning for oss her i Norge. Det er del av vår felles historie med Danmark, og er et av de viktigste byggene fra unionstiden, fortsetter hun.

Bygget er oppført i utmurt bindingsverk, og et av Københavns praktbygg.

– I alle branner er det liv og helse det viktigste. Samtidig vet vi at når en kulturhistorisk bygning brenner så berører det mange, sier Geiran, og viser blant annet til brannen i Notre-Dame i Paris for fem år siden.

2024-04-16T06:21:00Z dg43tfdfdgfd