BRAKSEIER FOR LABOUR I VALGDAGSMåLING: – HAR UTKLASSET DE BORGERLIGE

Brakseier for Labour i valgdagsmåling: – Har utklasset de borgerlige

Saken oppdateres.

Alt tyder på at det britiske Labour-partiet blir Storbritannias nye regjeringsparti og at leder Keir Starmer blir statsminister.

Det viser den britiske nyhetskanalen Skys valgdagsmåling.

Partiet har fått 410 mandater ifølge målingen, mens det konservative partiet, som nå har hatt regjeringsmakten med statsminister Rishi Sunak får 131.

I tillegg har liberaldemokratene fått 61 mandater, partiet Reform har fått 13 mandater, skotske SNP har fått 10 mandater, walisiske Plaid Cymru har fått fire mandater, Green har fått to, mens 19 mandater går til andre representanter, ifølge Skys måling.

– Har totalt uklasset de borgerlige

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Åsmund Grøver Aukrust er for øyeblikket i London i forbindelse med valget.

Aukrust, som er utenrikspolitisk talsperson i partiet, gleder seg stort over den store seieren til det norske Arbeiderpartiets søsterparti.

– Arbeiderpartiet har totalt utklasset de borgerlige partiene. Dette er velgernes svar på 14 år med høyre ved makten, sier han til Nettavisen like etter at valgdagsmålingen ble offentliggjort.

Aukrust mener den britiske økonomien har kollapset under det konservative styret og at forskjellene har økt.

– Veldig gøy og inspirerende å være med på valgkampinnspurten til Labour, sier han.

I ENGLAND: Åsmund Aukrust (Ap) er en glad mann etter at den siste valgdagsmålingen ser ut til å gi Arbeiderpartiets britiske søsterparti en brakseier. Foto: Privat

Forsker: – Stort epokeskifte

Til NRK har førstelektor ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg, vært klar på at dagens valg er spesielt.

– En går ut fra at det blir et stort epokeskifte. Samtidig er det en veldig ro og nærmest kjedelig stemning rundt det hele.

– Summen er etter alt å dømme et gedigent flertall for et parti og en påtroppende regjering som har en veldig forsiktig plan, sier Bratberg til NRK.

2024-07-04T21:23:07Z dg43tfdfdgfd