– BOLIGMARKEDET ER IKKE FRISKMELDT

– Boligmarkedet er ikke friskmeldt

– Boligmarkedet er ikke friskmeldt. Det er fortsatt et krevende marked, og den historisk lave boligbyggingen får store konsekvenser som rammer mange, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.

I mars var salget av nye boliger ned 14 prosent sammenliknet med samme måned i fjor, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

– Vi ligger langt under der boligmarkedet og igangsettingen normalt ligger, selv om dette er en økning fra i fjor, sier Hiim.

Fra mars i fjor økte igangsettingen med 61 prosent.

Nyboligsalget første kvartal ligger på 3 377 solgte boenheter, det er 3 prosent under tilsvarende periode året før. Salget per boligtype viser at eneboliger er 23 prosent under, småhus er 38 prosent over og leiligheter er 6 prosent under tilsvarende periode året før.

Det er solgt 750 eneboliger, 827 småhus og 1 801 leiligheter i første kvartal.

Dette frykter ekspertene

Byggebransjen er preget av fallende etterspørsel, økte renter og høyere materialkostnader.

Flere økonomer har påpekt at markedet for nye boliger påvirker bruktboligmarkedet, og at den lave byggeaktiviteten kan bidra til å presse opp prisene over tid.

Boligprodusentene har varslet at det vil komme nedbemanninger og konkurser i bransjen. NHO Byggenæringen, som Boligprodusentene er en del av, sa nylig at de frykter fallende aktivitet i byggenæringen kan føre til at titusenvis av årsverk forsvinner.

2024-04-16T08:51:19Z dg43tfdfdgfd