BEBOERNE MåTTE BRUKE KUBJELLER SOM ALARM: Nå SKAL HELE AVTALEN BYTTES UT

Beboerne måtte bruke kubjeller som alarm: Nå skal hele avtalen byttes ut

(Budstikka): Sviktende alarmer har i flere år vært et mareritt for beboere ved sykehjem i Bærum. Nå skal varslingssystemet erstattes av et nytt.

Det er klart etter at hele varslingssystemet, både i Bærum og Asker, ble lagt ut på anbud denne uken.

Det betyr blant annet at dagens opplegg rundt trygghetsalarmer for hjemmeboende eldre, samt alarmanlegg for beboere på institusjoner, skal byttes ut.

Les også: Antipsykotika skrives ut for søvn: –⁠ Leger bidrar til avhengighetsproblemer

Rundt 2.000 innbyggere har trygghetsalarm i Bærum kommune. Rundt 1.000 av plassene på institusjoner i Bærum har pasientalarm.

«Asker og Bærum kommune (...) innbyr til konkurranse med forhandling i forbindelse med inngåelse av kontrakt for kjøp av sammenhengende og bærekraftige tjenester ved bruk av velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging», står det i teksten til det omfattende anbudet.

Marit Kronborg, kommunalsjef for forebygging og mestring i Bærum, beskriver avtalen som stor og sammensatt. Avtalen har en varighet på opp mot 12 år.

Les også: Gikk ned 21 kilo på tre måneder: – Fikk livet tilbake

Marit Kronborg er kommunalsjef for forebygging og mestring i Bærum kommune. Foto: Trude Blåsmo

– Dette er en fremtidsrettet avtale. Vi ser for oss en leverandør som kan jobbe tett sammen med oss for å utvikle tilbudet på en bærekraftig og innovativ måte, sier Kronborg, som er prosjekteier for anskaffelsen på vegne av Bærum.

Les også: Har fått nytt hjerte to ganger – nå vil Marius (39) ta enda et steg

Alarm om alarmer

Asker og Bærum samarbeider om anskaffelsesprosessen, men vil signere selvstendige kontrakter med leverandør.

– Både Asker og Bærum har lang tradisjon for å bruke velferdsteknologi i sine tjenester. Vi mener det er hensiktsmessig å gjøre anskaffelsen sammen, sier Kronborg.

Les også: Ny long covid-studie overrasker – norsk forsker fnyser

Både i Bærum og Asker har det i flere år vært store utfordringer med alarmer på flere av kommunens institusjoner.

I fjor ble det slått alarm om at kubjeller ble brukt av syke og døende som erstatning for alarmer som ikke fungerte i Bærum. Da ble det politisk oppvask.

– Det er et stort og omfattende arbeid på gang med dagens leverandør for å finne ut av utfordringene vi har sett. Jeg opplever at vi har god fremdrift for å løse problemene med alarmene, sier Kronborg, som påpeker at alle avtalene som nå legges ut, er avtaler som utløper.

– Vi må skaffe nye avtaler. Og så kan vi med den nye kontrakten vurdere om vi skal bytte noen systemer. I utgangspunktet vil dagens anlegg videreføres, sier Kronborg.

Les også: Vil bygge sykehjem i fem etasjer på 10.000 m²

Vil at eldre skal ta hjemmesjekk

Formålet med anskaffelsen er også å erstatte dagens avtaler for kjøp av velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging.

– Vi ønsker å legge til rette for en fremtidsrettet tjeneste ved å slå disse områdene sammen i én ny kontrakt. Kommunens mål er at brukerne skal kunne bo lengst mulig hjemme. Å styrke digitale velferdstjenester er en av faktorene som må på plass for å få det til, sier Kronborg.

Les også: EU har bestemt seg: Saftig regning til norske boligeiere

Et av de nye tiltakene som kan komme på plass med den nye avtalen er såkalt «Digital hjemmeoppfølging».

– Hjemmeboende pasienter med kroniske sykdommer kan følges opp med egenmålinger ved hjelp av hjelp av digitale verktøy. Resultatene skal sendes til helsetjenesten for vurdering og oppfølging. Med hjelp av slike digitale verktøy trenger ikke pasienten å dra så ofte til lege, sier Kronborg, som understreker at dette skal gjennomføres etter avtale med lege.

Les også: Pernille (19) fikk kreft: – Jeg greide ikke skjønne at jeg kunne dø

– Vi ser for oss en leverandør som jobber tett sammen oss for å utvikle tilbudet for å møte fremtidens behov. Vi vet ikke hva den teknologiske fremtiden er, det er vanskelig nå å vite hva som finnes om noen år. Dette må leverandøren av teknologien hjelpe oss med, sier Kronborg.

Leverandør skal ha hovedansvar for etablering, innføring, teknisk drift og forvaltning av det som inngår i tjenestene som etableres, presiseres det i anbudet.

Frist for å legge inn svar på anbudet er 16. mai, mens kommunene har frist til 20. juni på å svare. Forhandlinger om avtalen skal etter planen starte etter sommerferien.

Verdien av avtalen er ikke fastsatt i anbudet.

– Det er noe av det vi skal forhandle om. Det har vært stor interesse for dette anbudet. Vi håper at en ny samarbeidspartner er på plass på høsten, i alle fall før årsskiftet, sier Kronborg.

– Redusere behovet for institusjonsplasser

Det er ikke kunngjort noen samlet verdi på avtalen som nå legges ut.

– Fremtidig uttak vil blant annet være avhengig av politiske føringer og økonomiske bevillinger, opplyser prosjekteier Ole-Kristian Tangen i Asker kommune.

Rundt 1.600 innbyggere i Asker har i dag trygghetsalarm. I tillegg har omtrent 800 institusjonsplasser pasientalarm.

– Den nye avtalen vil sikre en mer sammenhengende og bærekraftig tjeneste for våre innbyggere, skriver Tangen i en e-post til Budstikka.

– Vi ønsker å bruke velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging for å forbedre livskvaliteten for våre innbyggere, redusere behovet for institusjonsplasser og gi våre innbyggere muligheten til å bo hjemme så lenge som mulig.

2024-04-24T21:05:54Z dg43tfdfdgfd