BANEHEIA-RETTSSAKEN: FORELDRENE GRUER SEG TIL å SE OG HøRE GRUFULLE DETALJER DRAPET På BARNA

Baneheia-rettssaken: Foreldrene gruer seg til å se og høre grufulle detaljer drapet på barna

SANDNES (Nettavisen): Tirsdag starter rettssaken mot Jan Helge Andersen. Han står tiltalt for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) 19. mai 2000 under særdeles skjerpende omstendigheter.

Politiet mener han drepte henne ved å bruke kniv på overkroppen og halsen.

Drapet ble begått for å skjule det forutgående seksuelle overgrepet mot Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen. Politiet mener DNA-funn understøtter at Andersen har forgrepet seg på begge jentene, noe han også har forklart gjentatte ganger i politiavhør.

Les også: Fakta om Baneheia-saken

VOLDTATT OG DREPT: Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) hadde sine siste dager i live 19. mai 2000. Foto: PRIVAT

Foreldrene ønsker svar

Det er ventet at de fire etterlatte foreldrene kommer til å være i retten i hele perioden. Saken er berammet til 7. juni, altså i overkant av sju uker.

– Per nå står drapet på Lena Sløgedal Paulsen som et uoppklart drap. Når rettssaken kommer i gang håper de å få svar på hva som er skjedd der oppe. Det er deres største ønske, sier bistandsadvokat for de etterlatte foreldrene, Audun Beckstrøm, til Nettavisen.

SE VIDEO: Hør lydopptak fra politiavhør med Jan Helge Andersen

– Hva blir det verste for dem med å følge rettssaken?

– Å måtte gjenoppleve de forferdelige detaljene er så klart noe de ikke ser fram til. Det blir det tyngste og noe de gruer seg til. Samtidig er de forberedt på det og de er kjent med denne informasjonen.

Les også: Opplysninger til Nettavisen: Politiet har funnet overgrepsmateriale på Jan Helge Andersens PC

Nettavisen trenger tips fra deg. Her kan du kontakte vår journalist på mail, eller gjøre henvendelser gjennom kryptert kommunikasjon på Signal eller WhatsApp.

Bistandsadvokat Audun Beckstrøm: – Uholdbar situasjon

Andersen hevder fortsatt at Viggo Kristiansen var med på ugjerningene, at de var to om dette og at Kristiansen var hovedmannen og at han selv bare var en «etterdilter».

Andersen ble frifunnet for drapet på Lena i den opprinnelige Baneheia-saken.

– Det er en uholdbar situasjon de er i nå og det blir tungt for dem å følge rettssaken. Ventingen og usikkerheten er selvsagt noe de preges av. Mangel på svar er også tungt. Det blir viktig for dem å følge rettssaken og de er forberedt på at det vil komme fram grufulle detaljer fra det som skjedde maidagen i 2000.

Med den nye rettssaken er det tredje gang foreldrene får servert de rystende detaljene fra drapene og overgrepene. Siste gang var for 22 år siden da saken gikk i Agder lagmannsrett. I tillegg har det i alle de 24 årene siden ugjerningene skjedde vært hyppig omtalt i media.

Les også: Slik ble Jan Helge Andersen grillet i avhør om Viggo Kristiansen

Viggo Kristiansen har krevd 90 millioner i erstatning

I flere avhør har Andersen forklart seg om hvordan de var to om å drepe og voldta de to jentene på åtte og ti år. Kristiansen ble løslatt fra fengsel i juni 2021, etter å ha sittet i fengsel uskyldig i nærmere 21 år.

FEIRET: Viggo Kristiansen feiret med kake dagen etter at han ble løslatt fra fengsel etter å ha sonet nærmere 21 år som uskyldig. Foto: Eivind Pedersen

I desember 2022 ble han frifunnet i Borgarting lagmannsrett. I avhør mener politiet at Andersen ikke har gitt gode svar på hvorfor de bare har funnet DNA fra ham på intime steder på begge de drepte jentene.

Les også: Politiet gjennomførte tre hemmelige ransakinger hos drapssiktede Jan Helge Andersen

Les også: Opplysninger til Nettavisen: Politiet har funnet overgrepsmateriale på Jan Helge Andersens PC

Viggo Kristiansen har krevd staten for 90 millioner kroner i erstatning. Nakenvisitasjoner, medieomtale og avslag på jobbsøknader er blant årsakene til gigantkravet fra mannen som er frifunnet i Baneheia-saken.

2024-04-16T03:25:53Z dg43tfdfdgfd