– AVSLøRTE «TROLLFABRIKK» På SVENSK PARTIKONTOR

– Avslørte «trollfabrikk» på svensk partikontor

TV 4s «Kalla Fakta» har ved hjelp av skjult kamera avslørt det de mener er en kobling mellom Sverigedemokraterna, trollfabrikker og Riks.

Sistnevnte er en YouTube-kanal som produserer blant annet innvandringsfiendtlig innhold, som angivelig spres på internett ved bruk av et stort antall falske kontoer.

Innholdet har også tilsynelatende til hensikt å underbygge SD og undergrave deres politiske motstandere.

SD har gjennom flere år benektet ryktene om at de bedriver noen form for trollfabrikk.

«Kalla Fakta» har over flere måneder infiltrert kommunikasjonsavdelingen hos SD.

«Kalla Fakta» hevder de har identifisert tre personer som drifter anonyme kontoer på oppdrag fra Sverigedemokraternas kommunikasjonssjef Joakim Wallerstein.

– Det her med trollfabrikker dukker ofte opp foran valg, og det her sjøsettes da. Det er veldig aktuelt at man går inn og eier forumet. Det er det som har vært SDs sterke side når det gjelder kommunikasjon på Facebook og andre sosiale plattformer, sier en av kildene til TV 4.

Påstått kobling

Den konservative YouTube-kanalen Riks ble etablert i 2020 av Sverigedemokraterna. I fjor ble kanalen solgt til den tidligere SD-politikeren Jacob Hagnell, skriver SVT.

SDs kommunikasjonssjef Wallerstein har hevdet at YouTube-kanalen står helt frikoblet fra partiets kommunikasjonsavdeling.

Men «Kalla Fakta» avslører at Riks-redaksjonen og SDs kommunikasjonsavdeling ligger i samme bygg, og at dørene mellom de to lokalene «står helt åpne».

Spaltist i svenske Expressen, David Baas, skriver at TV-seere som hadde ventet seg et usminket innblikk fra innsiden av SD – preget av «fyll og rasisme» – vil bli skuffet.

– Det første programmets avsløring synes i stedet å være at Sverigedemokraterna ikke har kuttet båndene til Riks, til tross for at partiet hevdet at de skulle gjøre det i fjor, skriver Bass i Expressen.

– Det er nok bare påfallende naive personer som har gått på bedraget om at Riks skulle være noe annet enn en lydig propagandakanal for partiet, men «Kalla fakta» viser med tydelighet at snakket om et frittstående Riks er en distraksjon, skriver Bass.

Avviser

Baas legger til at det har vært mange år med rykter og avsløringer i svensk presse om at SD har benyttet ulike metoder for å spre desinformasjon til velgerne.

Han skriver at Expressen allerede i 2015 kunne avsløre at SD brukte ulike Facebook-sider for å påvirke opinionen og angripe politiske motstandere.

Wallerstein avviser overfor TV 4 at han driver noen form for trollfabrikk. Han hevder at hans ansatte omtaler virksomheten som «trollfabrikk» kun fordi media har gjort det.

– Jeg synes ikke ta jeg har drevet såkalte trollsider av den enkle grunn av at jeg ikke har spredt informasjon som har vært feilaktig, sier han til TV 4.

2024-05-07T17:35:59Z dg43tfdfdgfd