ATOMFRYKT I MIDTøSTEN: – VI ER ALLTID BEKYMRET FOR DETTE

Atomfrykt i Midtøsten: – Vi er alltid bekymret for dette

Forsvarssjef Herzi Halevi har varslet at Israel vil besvare helgens iranske missil- og droneangrep mot israelske mål. Han vil ikke utdype tidspunkt eller omfang av et eventuelt gjengjeldelsesangrep.

Leder for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, uttrykker bekymring for at Israel eventuelt kan angripe Irans kjernekraft-fasiliteter, skriver The Guardian.

Grossi uttalte at Iran stengte sine kjernefysiske anlegg av «sikkerhetshensyn» etter lørdagens angrep. Anleggene skal være gjenåpnet nå.

Grossi ble spurt av pressen på mandag om muligheten for israelske angrep mot iranske kjernekraft-fasiliteter, ifølge Sky News.

– Vi er alltid bekymret for denne muligheten, svarte han.

IAEA inspiserer regelmessig Irans kjernefysiske anlegg for å forsikre om at landet ikke utvikler atomvåpen.

Iran hevder de har kun fredelige intensjoner med kjerneprogrammet, men Vesten er imidlertid overbevist om at iranerne har ambisjoner om å utvikle atomvåpen.

Les også: Norges tidligere forsvarssjef: – Israel later til å ha mistet grepet

Atomforsker: – Vil kunne føre til store utslipp

Sjefforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier til Nettavisen at det er flere kjernekraftverk og atomanlegg i Iran som kan potensielt være militære mål for Israel.

– Midtøstens første operative kjernekraftverk ligger i Bushehr i Iran. Det er én kraftreaktor med 82 tonn brensel i. Reaktoren kan sammenlignes med reaktorene i Fukushima kjernekraftverk, sier Kippe til Nettavisen.

Det japanske kjernekraftverket Fukushima ble rammet av jordskjelv og en påfølgende tsunami i 2011, som forårsaket nedsmelting i tre av anleggets seks reaktorer. Fukushima-nedsmeltingen og atomutslippene er den nest verste atomulykken gjennom tidende.

– Bombing av reaktoren i Bushehr vil kunne føre til store utslipp av radioaktivitet til de omliggende områdene, men neppe med en like stor spredning som vi så etter Tsjernobyl, sier Kippe.

Tsjernobyl-ulykken i 1986 er tidenes største atomulykke.

MULIG MÅL: Reaktorbygningen på det russiskbygde kjernekraftverket Bushehr i sør-Iran kan være et mulig mål for et israelsk gjengjeldelsesangrep. Foto: ATTA KENARE

Atomforskeren påpeker at kjernekraftverket Bushehr ligger ved Persiabukta.

– Så konsekvensene kan bli store for skipstrafikken. Det er nesten utenkelig med en kritikalitetshendelse (atomeksplosjon) som følge av et angrep, sier han.

Les også: Israels sikkerhetsminister: – Vi må gå berserk

Kippe sier at Iran også har andre kjernefysiske anlegg som kan være aktuelle mål.

– I Isfahan har de et kjemisk konverteringsanlegg, hvor uran i ulike flytende og faste kjemiske forbindelser behandles. Også her vil en bombing kunne føre til store utslipp lokalt, sier han.

ATOMVÅPEN-FORSKER: Halvor Kippe er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og har forsket på kjernevåpen i en årrekke. Foto: Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

– Blant de mest fristende å slå ut

Kippe viser også til de iranske anrikningsanleggene i Natanz og Fordow som potensielle mål. Disse anleggene er imidlertid dypt begravd under bakken og beskyttet av luftvern.

– Det vil kreve svært mange vellykkede flysorti å skulle ødelegge ett av disse. Samtidig er nok disse anleggene blant de mest fristende å slå ut, sier han.

– Tungtvannsreaktoren og tungtvannsfabrikken i Arak kunne vært et aktuelt mål, men reaktoren er bygd om slik at den ikke er spesielt godt egnet til plutoniumsproduksjon, sier han.

Kippe nevner også produksjonsanlegg i den iranske byen Shahrud, hvor det produseres faststoffmotorer til missiler og romraketter.

BEKYMRET: Leder for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, er bekymret for at Israel vil kunne angripe atomanlegg i Iran. Foto: Chris Gallagher

Atomforskeren sier at Israel har ved flere tidligere anledninger bombet kjernereaktorer i Midtøsten.

Deriblant skal Israel ha bombet en forskningsreaktor utenfor Bagdad i 1981 og en syrisk reaktor i Al-Kibar i 2007, som ble bygget med hjelp av nordkoreanerne.

I henhold til Israels såkalte Begin-doktrine skal de stanse enhver atomtrussel før den vokser fram og blir en reell trussel.

Israel beskyldes også for å ha gjennomført tidligere sabotasjer mot iranske atomanlegg, cyberangrep mot det iranske urananrikningsanlegget i Natanz i 2010 og snikmord på iranske kjernefysikere.

2024-04-16T12:52:21Z dg43tfdfdgfd