ATLE (32) SYKLET FRA NORDKAPP TIL SøR-AFRIKA: – ER Så SLITEN

Atle (32) syklet fra Nordkapp til Sør-Afrika: – Er så sliten

I 2022 satte Atle Førsvoll (32) seg et ellevilt mål. Han skulle sykle fra Nordkapp til Cape Town – tur/retur. For å nå det målet, forberedte han seg med å levere mat som Foodora-syklist.

Når Nettavisen tar kontakt med Førsvoll, er han på plass i Cape Town og skal være i Sør-Afrika den neste måneden. For reisen har vært krevende, og han har syklet gjennom alle årstider.

– Jeg er så sliten nå. Det er når det har gått noen dager og kroppen slapper av, det er da det er full krasj. Men motivasjonen er fortsatt god, sier han til Nettavisen.

Han har brukt nesten ett år på reisen, nærmere bestemt 19.000 kilometer og 344 dager.

Les også:

Les også: Kom til Norge som krigsflyktning: Nå skal han sette rekord fra sykkelsetet

Drama i Iran

Han har syklet gjennom alle mulige stormer, jordskjelv, vært i politiavhør i Iran, syklet gjennom Irak og syklet forbi militærbaser i Afrika.

Han peker spesielt på én hendelse som dramatisk og skremmende.

– Jeg syklet forbi en politipost i Iran, og tenkte det var helt rimelig. Men iransk politi stoppet meg som utlending på sykkel, fordi jeg syklet forbi en militærbase, sier Førsvoll.

Det var imidlertid ett problem. Han hadde ikke stempel i passet sitt, noe som førte til noen dramatiske timer. Den norske 32-åringen satt først i avhør i to timer, der tjenestepersoner så gjennom bilder og meldinger på mobilen hans.

Det han fryktet mest, var om de skulle oppdage bilder av vennlige fremmede som hadde hjulpet ham på veien i Iran.

– Jeg tok ikke så mye bilder av folk, men alle jeg møtte var så avslappet på dette. Til slutt tok jeg litt bilder, blant annet av en vinkjeller der de brygget vin. Det er veldig forbudt i Iran, sier han.

Førsvoll innrømmer at han ble stresset da han ble påminnet om bildene, og tok raskt første mulighet og slettet bildene før politiet så over.

– Det var en sinnssykt intens opplevelse, innrømmer rogalendingen.

SKREMMENDE: Atle Førsvoll opplevde både sine beste og verste opplevelser i Iran. Foto: Privat

– Snilleste menneskene jeg har møtt

Han trodde han var ferdig med politiet for denne gang, men allerede i neste by var det fare på ferde igjen.

– Det var tydelig at de venter på meg. Jeg ble ført inn på en stasjon eller base, og da var det nytt avhør. Da virket det som de kontrollerer meg med de samme spørsmålene som sist, og da var jeg der i tre timer.

Til tross for at den mest skremmende opplevelsen fant sted i det omstridte landet, har han også mange gode minner derfra.

– Iranske myndigheter er forferdelige, men iranske borgere er de snilleste menneskene jeg har møtt. Man kan stå i fem minutter og så kommer det minst to personer som vil tilby husrom, mat og vil hjelpe meg, forteller Førsvoll, som sier Iran er hans favorittland fra reisen så langt.

VENNLIGE: Atle Førsvoll forteller at det iranske folket er de vennligste menneskene han har møtt. Dette måltidet fikk han påspandert. Foto: Privat

Fikk «hjelp» fra Haaland

Det hjalp kanskje ikke altfor mye overfor de brutale myndighetene i Iran, men mange steder fikk han hjelp fra et kjent norsk fjes.

Ja, du gjettet riktig: Erling Braut Haaland.

– Jeg må sende en takk til Haaland. Han hjalp meg i hele Tyrkia og Midtøsten. Hver gang sint politi lurte på hvor jeg var fra, svarte jeg først Norge. Men når man svarer Haaland, så blir det brått veldig god stemning. Spesielt hvis jeg sier Sandnes og sier vi er praktisk talt naboer, flirer han.

På Instagram forsøkte rogalendingen å nå ut til Team Haaland, men han forteller at det var uten hell.

Han brukte imidlertid en hviledag på å se Haalands lagkamerater i Manchester City vinne fotball-VM for klubblag, der de slo brasilianske Fluminense 4-0 i finalen, uten Haaland på laget.

UVENTET HJELP: Navnet Erling Braut Haaland kan tydeligvis hjelpe nordmenn i nød. Foto: Richard Sellers

Ble kjendis i Sør-Afrika

Selv om han er stasjonert i Cape Town en stund, har det ikke vært rolige dager. Kort tid etter ankomst løp han Ironman-løp, altså en triatlon med svømming, sykling og løping.

– Det gikk akkurat, så det er derfor jeg er ekstremt utmattet nå. Jeg brukte 16 timer og 20 minutter, og makstiden var på 16 timer og 45 minutter, sier 32-åringen.

Nordmannen vekket også oppsikt i Sør-Afrika med stuntet, og det tok helt av da han nevnte Ironman-planene til folk i området i Cape Town.

– Speakeren fortalte historien om «the biking viking». Jeg kunne deretter ikke gå i gatene uten å ta selfies med folk. Super Sport i Sør-Afrika intervjuet meg også, forteller han.

Om rundt en måned venter hjemreisen, der han skal sykle gjennom Vest-Afrika. Det kan by på noen økonomiske hindre, spår han.

– Jeg frykter røde tall. Jeg har fått sponset sykkel og klær, og jeg har hatt jobb og spart opp mye. Men sånn som det ligger an nå, så må jeg kanskje spør bestemor om et lite lån, varsler Førsvoll.

Les også:

Les også: Løslater flere internerte etiopiere: – Vanskelig å beskrive hva jeg føler

2024-05-09T13:08:00Z dg43tfdfdgfd