ANKER ERSTATNING ETTER GRUPPEVOLD-SAKEN I BERGEN

Anker erstatning etter gruppevold-saken i Bergen

Det er Elden Advokatfirma som opplyser dette i en pressemelding.

I april ble tre menn frikjent i den såkalte gruppevoldtektssaken i Bergen. De tre mennene på 24, 25 og 27 år nektet hele veien straffskyld for gruppevoldtekt, og ble frikjent.

Les også: Flere medier: Tre menn frikjent i gruppevoldtektssaken i Bergen

To av de frikjente, som altså ble dømt til å betale erstatning til kvinnen, har nå anket denne avgjørelsen til Høyesterett.

- Våre klienter har valgt å anke lagmannsrettens dom fordi de opplever at dommen ikke reflekterer prinsippet om uskyldspresumsjonen. Å bli frifunnet for straff, men samtidig dømt til å betale erstatning med en begrunnelse som antyder skyld, skaper en konflikt med ideen om en reell frifinnelse, sier advokatene John Christian Elden og Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma i en pressemelding.

Les også: Bilde av frikjent spres i rekordfart: – Har intet med min klient å gjøre

Uskyldspresumpsjonen

Elden viser til Grunnloven paragraf 96 - den såkalte uskyldspresumpsjonen - som sier at ingen anses som skyldig i en straffbar handling før vedkommende har blitt dømt for handlingen gjennom rettferdig rettergang. Dette prinsippet er også gjenspeilet i EMK artikkel 6 nr. 2, som sier at enhver person som er tiltalt for en straffbar handling skal anses som uskyldig inntil skyld er bevist i henhold til loven.

– Det er avgjørende at domstolene anerkjenner og skjønner samfunnets oppfatning av domsgrunnene, spesielt i saker med høy offentlig profil. Det hjelper ikke at lagmannsretten i domsgrunnene presiserer at de tiltalte skal anses uskyldige, når de samtidig begrunner en erstatning på en måte som gjør at publikum fortsatt tror det var hold i anklagene. Denne anken er ikke bare viktig for våre klienter, men også for opprettholdelsen av rettsstatens prinsipper, sier advokat John Christan Elden.

– Frifinnelsen skal respekteres

Dette spørsmålet har blitt reist flere ganger i høyprofilerte saker, blant annet i den såkalte Birgitte Tengs-saken, der fetteren ble frikjent for drapet på kusinen, men dømt til å betale erstatning for det samme drapet. Det tok mange år før fetteren ble renvasket for drapet ved at også den sivile erstatningsdommen ble opphevet.

Advokatene Elden og Hessen Jacobsen sier man med denne anken vil sikre at frifinnelsen blir stående ubestridt og at den rettskraftige avgjørelsen respekteres i alle rettslige etterfølgelser.

- Denne saken har skapt et voldsomt engasjement i både redaktørstyrte og sosiale medier. Våre klienter innser at det å anke erstatningsspørsmålet inn for Høyesterett vil bidra til ytterligere oppmerksomhet, og vi vil oppfordre til saklighet i meningsutvekslingen. Enhver ytring som skrider over straffelovens bestemmelser vil bli politianmeldt, sier advokatene.

2024-05-03T12:45:06Z dg43tfdfdgfd