ANDERS MAGNUS (72) RASER OVER UTVIKLINGEN I NABOLAGET: –⁠ JEG GåR IKKE DER HVIS JEG IKKE Må

Anders Magnus (72) raser over utviklingen i nabolaget: –⁠ Jeg går ikke der hvis jeg ikke må

(Bergensavisen): – Hvis jeg begynner å selge kokain fra trappen min, kommer politiet med en gang. I Vågsbunnen får de selge harde stoffer på kommunens grunn. Situasjonen mangler sidestykke, sier Anders Magnus (72).

Tirsdag kveld skal han lede en debatt på Litteraturhuset i Bergen om tilstanden i Vågsbunnen som ifølge naboer bare blir verre og verre mens styresmaktene står og ser på.

Les også: Advarer: – Kan bli som Sverige om fem år

Her skal blant annet politikere, politiet og beboere møtes for å diskutere byens åpne russcene ved Korskirken, som har blitt omtalt i BA flere ganger opp gjennom de siste årene.

Flere ganger har samtlige aktører ropt varsku, men likevel har det ikke bedret seg.

Nå prøver de igjen.

Ble spyttet i ansiktet

– Jeg håper at politikerne virkelig kan se sitt ansvar og komme med noen forslag som er drastiske nok til å få gjort noe ordentlig med dette, sier Magnus til BA i forkant av møtet.

Han har rolle som debattleder, men er også personlig engasjert i temaet. Journalisten, som har lang fartstid i NRK og TV 2, og nå er spaltist i Nettavisen, bor like ovenfor Vågsbunnen.

Les også: Bjarne vil ikke ha andres hundebæsj i søppelkassen - utsatt for hevnaksjoner

Utrykning til Vågsbunnen. Foto: EIRIK HAGESÆTER

Det har han gjort siden slutten av 1970-tallet, og han liker dårlig utviklingen han har sett de siste årene.

– Det er helt forferdelig det som skjer her, og kjernen i problemet er det åpenbare russalget som kommunen bare tillater. De siste årene har det blitt ordentlig ille.

Vågsbunnen er et populært samlingssted for byens rusbrukere, og til alle døgnets tider henger de rundt Korskirken og Hollendergaten.

– Du går kanskje forbi der daglig?

– Jeg gjorde det før. Nå går jeg over Bryggen i stedet. Jeg orker ikke å gå der hvis jeg ikke må, for jeg synes det er ganske ubehagelig, sier Magnus.

Han forteller at han har havnet i flere ugreie situasjoner i dette området, og sier blant annet at han har blitt spyttet på.

Les også: AM

Fortvilelse og oppgitthet

Den episoden, og tidligere erfaringer med tyveri og innbrudd, er noe han tar med seg inn i debatten på Litteraturhuset.

– Stemningen blant beboerne er fortvilelse og oppgitthet rundt manglende vilje rundt å iverksette samfunnets lover og regler. Spørsmålet er om beboere og næringsdrivende i området blir drevet så hardt at man er nødt til å saksøke kommunen for å få en slutt på det.

– Er det reelt at det kan gå så langt?

– Det er ikke mitt forslag, men det er noen andre av beboerne som har luftet tanken. Så det kan godt være noe man må ty til hvis ingenting endrer seg, sier Magnus.

– Har du noen sympati for rusbrukerne og situasjonen de står i?

– Jeg forstår jo at mange rusbrukere har håpløse og vanskelige liv. Men jeg har ingen sympati for at de selger harde narkotiske stoffer her, ofte til svært unge mennesker.

Magnus understreker at det ikke er han og hans familie som er mest berørt av situasjonen i Vågsbunnen, men de som bor tettere på.

Blant dem er Anne Berit Søvik, som har bodd i Hollendergaten i over 30 år.

Området rundt Korskirken er belastet. Foto: Skjalg Ekeland

– Nå har det eksplodert

– Ingenting overrasker meg lenger, og jeg kommer til å kalle en spade for en spade, sier Søvik til BA.

Hun er en av de som bor tettest opp mot den åpne russcenen i Vågsbunnen, og er daglig vitne til det som utspiller seg utenfor kjøkkenvinduet.

74-åringen skal møte politikerne og politiet for debatt tirsdag. Overfor BA beskriver Søvik situasjonen som et helvete.

For 34 år siden kjøpte hun et industribygg i Hollendergaten og gjorde det om til leiligheter. Siden har hun bodd i bygget, og sett utviklingen på nært hold.

Søvik forteller om nærmest daglige overdoser, stadig nye rusbrukere som strømmer til, båltenning, tyveri og søppel som flyter over.

– Jeg har nok sett mer enn de fleste noen gang får oppleve. Nå har det bare eksplodert, og skal dette fortsette gjennom sommersesongen kommer det til å bli katastrofe.

Hun varsler at hun ikke kommer til å legge noe mellom når hun får ordet i debatten tirsdag kveld.

Flere tiltak

Sosialbyråd Charlotte Spurkeland kommer til å stille på folkemøtet i kveld. Hun liker ikke utviklingen.

– Jeg mener det er uholdbart slik det er nå, og flere ting må gjøres for å gjøre situasjonen bedre for naboer, rusavhengige og butikkene i Vågsbunnen. Det er viktig å stille opp når nabolaget inviterer til debatt, både for å lytte og for å fortelle hva vi planlegger fremover.

Les også: Politiet vil bekjempe åpenlys kriminalitet på Grønland i Oslo

Hun skal blant annet legge frem en handlingsplan mot åpne russcener i Bergen.

– Jeg har vært veldig opptatt av å få innspill fra både brukere, frivillige, naboer og næringsdrivende i arbeidet med handlingsplanen. Sentrumsnært MO-senter er det viktigste tiltaket vi jobber med.

Les også: Byråden: – Vi jobber med flere tiltak

Slagsmål og bråk

Leder for patruljeseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Ole Bjørn Sveen, sier at han har forståelse for beboere og andre som unngår å gå i området.

– Det er ikke vanskelig å forstå at de skygger banen og går rundt om de kan, sier han.

De opplever at det oppholder seg flere rusmiddelavhengige i området i takt med at været blir varmere.

Politiet har en god del oppdrag i området. Sveen sier at det er bråk og slagsmål det ofte går i.

2024-04-25T03:46:53Z dg43tfdfdgfd