ABORTMOTSTANDERNE I USA: – SANNHETEN KAN VæRE STøTENDE

Abortmotstanderne i USA: – Sannheten kan være støtende

CHARLOTTE, NORD-CAROLINA (Nettavisen): «Vi har ressurser tilgjengelig til fingerspissene. Det uskyldige barnet fortjener ikke døden», sier Lisa Metzger høyt til bilen som kjører inn på parkeringsplassen til klinikken.

Det er lørdag morgen i storbyen Charlotte i Nord-Carolina. Vi møter organisasjonen Love Life på eiendommen de har kjøpt som ligger rett ved siden av kvinnehelseklinikken A Preferred Women´s Health Center. Gruppen er her for å protestere mot abortene som klinikken utfører.

– Dette er et uttrykk for hvordan ekte kristendom ser ut. Det her er et forferdelig sted, sier Brian Ottinger til Nettavisen mens han ser mot klinikken.

Amazing Grace spilles av høyt i bakgrunnen.

Ved inngangen får alle utdelt minidukker av fostre i silikon.

– De skal representere babyen i uke 12, forteller Ottinger. Love Life definerer både embryoer og fostre som babyer.

Les også:

Les også: – Hun ville ikke bli den neste Monica Lewinsky

KRISTENDOM: Gruppen vil mobilisere kristne for å få slutt på aborter i USA og resten av verden. Foto: Helle Lyng Svendsen (Nettavisen)

– Vi tror som kristne at uskyldige barn dør på dette stedet. Hvis vi sitter inne i bygningene våre og gjemmer oss, når vi ikke ut, sier Ottinger.

– Vent til ekteskapet

Fra scenen hører vi abortmotstander Johnathan DeVore. Han forteller at han selv en gang ba en kvinne ta abort.

– Jeg hadde like mye ansvar. Jeg ga henne kredittkortet og sa at hun måtte ta seg av problemet. Men det var faktisk ikke et problem. Det var faktisk sønnen eller datteren min. Jeg var i sorg etterpå, forteller DeVore Nettavisen.

I 2006 fant han Gud. Nå er han aktiv i Love Life og er direktør for organisasjonen i storbyen Charlotte.

– Hvorfor skal kvinner måtte gjennomføre en graviditet når de ikke har lyst eller når det ikke var planlagt?

Det trengs to for å danse tango. Noen ganger et det et «one night stand», en situasjon eller så skjer det sammen med en kjæreste. Vi vil se et skifte. Vi vil at menn og kvinner skal spare seg til ekteskapet. Ikke sett deg selv i en vanskelig situasjon. Vent til ekteskapet, oppfordrer DeVore.

Les:

Les også: Rettssaken mot Trump: – Dette var en katastrofe for forsvarerne

Organisasjonen synger bibelske sanger. Fuglene kvitrer. Barn løper rundt på grusen. Brian Ottinger tar ofte med sine egne barn hit.

– De vokser opp og lærer at dette er en vanlig ting. Selv om det er forferdelig, så er det vanlig å snakke om. Vi lærer dem at hvis de eller noen de kjenner står i en vanskelig situasjon, så kan de komme å snakke med oss, sier Ottinger.

BER: Abortmotstanderne i Love Life vender seg mot abortklinikken som ligger rett ved siden av og ber. Foto: Helle Lyng Svendsen

«Walk of Prayer» på 40 uker

I løpet av demonstrasjonen går medlemmene en bønnegang i stillhet mot abortklinikken A Preferred Women's Health Center of Charlotte. Klinikken tar imot kvinner fra flere delstater i USA som bor i stater der abort er forbudt eller innskrenket.

Før mai 2023 kunne kvinner ta abort opp til uke 20 i Nord-Carolina. Nå er det forbudt etter uke 12, men loven i delstaten har flere unntak.

Klinikkene venter også økt pågang etter Floridas nye abortlov trer i kraft 1. mai. Nord-Carolina er den nærmeste delstaten Florida-kvinner som ønsker å ta abort etter uke 6 kan reise til.

Hver gang en bil – med en mulig kvinne på vei til klinikken – kjører forbi, strekker flere i gruppen armene med plakater, brosjyrer og minidukker fort opp i været.

Organisasjonen skal gå en «Walk of Prayer» 40 av ukene i året hver lørdag fra 10. februar til 9. november i år. Antall uker er ingen tilfeldighet. Det skal representere et helt svangerskap. Deltagerne har fått beskjed om å ikke snakke med de frivillige.

Love Life har nemlig dedikerte «fortausrådgivere» som forsøker å overtale kvinnene til å ikke ta abort. Abortmotstander Caitlyn Ottinger (20), svigerdatteren til Brian Ottinger, er «fortausrådgiver» på tirsdager.

– Det er hjerteskjærende at de har kjøpt løgnen om at abort løser problemene deres, sier Caitlyn til Nettavisen.

– Jeg må ikke være pro-choice som ung kvinne

Hun er ikke den «typiske» abortmotstander vi ser for oss der hun står med langt blondt hår, hvit t-skjorte og blå olashorts. Det er hun klar over selv.

– Du kan være en sterk kvinne og fortsatt stå imot abort. Jeg kan ha akkurat like mange rettigheter uten å ha den rettigheten. Jeg må ikke være pro-choice for å føle meg styrket som en ung kvinne i USA, sier hun.

UNG KVINNE: Caitlyn (20) er en ung kvinne i USA. Hun mener kvinners rettigheter starter i livmoren. Foto: Helle Lyng Svendsen (Nettavisen)

Kun 11 prosent av yngre mennesker i aldersgruppen 18 til 29 år var for totalforbud mot abort i 2023, ifølge Gallups meningsmåling.

– Jeg tror det er mer styrkende å være en ung kvinne som står opp for livet fra befruktningen. Kvinners rettigheter starter i livmoren. Kvinner i livmoren fortjener beskyttelse og rettigheter, mener hun.

Caitlyn Ottinger mener at det er liv i morens mage fra befruktning. Derfor er hun imot abort. Målet med å stå på fortauet ved siden av klinikken er å skape håp og hjelpe kvinnene.

– Disse kvinnene er desperate. Omstendighetene er tøffe for mange, påpeker hun.

Som «fortausrådgiver» er det dager hvor ingen av kvinnene som kjører inn på klinikken ønsker å prate med dem.

– Men selv om ikke en eneste kvinne stopper opp og prater med oss, kan vi fortsatt si at det ikke var et eneste barn som ble abortert som ikke hadde noen som snakket på vegne av dem, legger hun til.

En bil kjører inn til klinikken. Helt til høyre ser du Brian Ottinger og Caitlyn Ottinger be. Foto: Helle Lyng Svendsen (Nettavisen)

Forsøker å overtale kvinner

Caitlyn er kun med på bønnegangen denne lørdagen. I dag er Lisa Metzger en av organisasjonens rådgivere som skal være tett på klinikken og kvinnene som kjører inn på parkeringsplassen. «Fortausrådgivning» har hun deltatt i siden hun var et barn, forteller hun.

– Vi er her ute av kjærlighet for å hjelpe disse mødrene. Det er fantastisk å se når mødrene endrer meningen sin, sier Metzer til Nettavisen.

Lisa forteller at hun har kjempet imot abort siden hun var barn. Foreldrene hennes pleide å ta henne med til klinikker. Foto: Helle Lyng Svendsen (Nettavisen)

Hun står rett ved siden av klinikkens frivillige som er der for å eskortere kvinnene inn i klinikken.

– Vi prøver å ikke snakke med dem. De gjør sitt beste for å stilne oss og hindre kvinnene fra å høre det andre valget som er tilgjengelig, mener Lisa.

EIENDOMSKRENKING: Det er en overtredelse å være på eiendommen uten en avtale. Foto: Helle Lyng Svendsen

Abortmotstandsbevegelsen blir ofte anklaget for å kun bry seg om å hindre aborter, og ikke selve oppfølgingen av kvinner etter fødselen. Det hevder Love Life er en falsk anklage.

– Vi har ressurser vi kan tilby. Vi hjelper dem med å løse utfordringen de har som fikk dem til å komme hit i dag, sier Metzer.

– Vil kontrollere kvinner

Å prate med klinikkens ansatte og frivillige viste seg å være vanskelig lørdag. Slik Nettavisen har forstått det, har klinikkens frivillige hatt ubehagelige opplevelser tidligere. De er derfor varsomme.

En av klinikkens ansatte tar bilde av undertegnedes pressekort. Etter rundt 20 minutter lar Michael Roessler, frivillig ved klinikken og styremedlem for Charlotte for Choice, seg intervjue.

– Dette er en høylytt organisasjon som mener kvinner ikke bør ha kontroll over kroppen sin. De vil kontrollere kvinner, sier Roessler til Nettavisen.

– De mener det er en kropp i en kropp. Hva sier dere om denne argumentasjonen?

– På det veldig tidlige stadiumet er det ikke en annen kropp. De liker å si at det er det, men det er ikke det.

– Hvis de snakker metaforisk, er det et religiøst spørsmål som er dypt personlig. Alle må få rom til å svare på dette spørsmålet på egen hånd, legger han til.

«Pro choice»-aktivistene understreker at de fleste amerikanere støtter retten til selvbestemt abort. I 2023 mente 69 prosent av amerikanere at abort bør være lovlig i første trimester, ifølge Gallups meningsmåling.

– Det er et sirkus foran klinikken

Roessler er også homofil. Det er en av grunnene til at han er engasjert i denne bevegelsen.

–De samme som vil hindre kvinner fra å ta abort, vil gjerne dytte meg inn i skapet også, mener han.

Han forklarer at de frivillige derfor står utenfor klinikken for å vise solidaritet, støtte og trygge kvinnene.

– De kommer ned denne veien og det er et sirkus foran klinikken. Det er skremmende. Vår jobb er å distrahere antiabort-aktivistene og være et skjold for pasientene som trenger støtte. De får høre at de er mordere og har blod på hendene sine. Vi er her for å fortelle dem at det ikke er sant, understreker han.

FLERE FRIVILLIGE: Klinikkens frivillige veilleder kvinnene inn til klinikken.

– Vi vil skape uro

Nettavisen ser flere av kvinnenes ansikt i bilene som kjører ut av klinikken. De ser enten bort eller på mobilen i hånden mens de kjører ut av parkeringsplassen og forbi abortmotstanderne.

– Mange vil beskrive dette som hatefullt og at dere skaper uro blant kvinnene som skal inn i og ut av klinikken. Hva sier du til det?

– Det er en mening jeg ikke diskrediterer. Men det større problemet er at det er et barn som skal dø. Vi vil skape uro. Ikke for å påføre de emosjonell skade, men for at de skal tenke over hva de gjør. Kom og snakk med oss, hør sangene våre. Vi kaller ikke folk stygge ting, sier Brian Ottinger.

Argumentet «min kropp, mitt valg» mener gruppen ikke holder.

– Det er ikke lenger deres kropp. Det er en baby som blir skapt. Det er biologi. Slik har det vært i tusen år, sier DeVore.

– Mange vil likevel si at dere påfører dem skam og at deres nærvær skaper stress for dem. Bekymrer det deg?

– Nei, det gjør det ikke. Vi baserer ikke hva vi gjør her ute på andres oppfatning eller følelsene deres. Dette er troen vår, svarer DeVore.

– Sannheten kan noen ganger være støtende, sier Liza Metzner når hun får samme spørsmål.

– Donald Trump er villig til å ofre uskyldige liv

Organisasjonen har titalls uker igjen av sin 40 uker lange «Walk of Prayer». Samtidig som de står utenfor klinikkene, jobber de i kulissene med lovforslag i flere delstater.
Advokat Bradley Pierce, president i organisasjonen Foundation to Abolish Abortion, står i bresjen for lovskrivingen. På vegne av 21 organisasjoner, leverte han i 2022 en redegjørelse for gruppenes argumenter til USAs Høyesterett i saken Dobbs v. Jackson Women's Health Organization.
Det var saken som omgjorde Roe v. Wade og fjernet retten til selvbestemt abort på nasjonalt nivå i USA.

Målet er å avskaffe abort helt.
– Vi skriver lovforslag som skal avskaffe abort. Vi vil ikke regulere abort, men behandle det som en forbrytelse. Vi mener det er mord, sier Pierce til Nettavisen.
– Hvordan vil arbeidet endre seg hvis Donald Trump blir president?
– Vi tror ikke det vil endre seg. Donald Trump er ikke for å avskaffe abort. Han vil regulere abort. Han støtter unntak og vil beskytte færre liv. Han inngår kompromisser og forsøker å få de uavhengige stemmene. Han er villig til å ofre livene til uskyldige barn. Det er skamfullt, avslutter han.

2024-04-28T19:11:56Z dg43tfdfdgfd