ÉN AV FIRE MENER DET ER GREIT å KASTE SøPPEL UT AV BILVINDUET

Én av fire mener det er greit å kaste søppel ut av bilvinduet

Ifølge Hold Norge Rents årlige Ipsos-undersøkelse, mener hver fjerde nordmann at det er greit å kaste søppel ut av bilvinduet. Det skriver organisasjonen i en pressemelding.

Nylig publiserte Norwaste en studie som anslår at det hvert år kastes over 700 tonn søppel langs norske veier.

Blant de som mener det er greit å kaste søppel langs veien, svarer flest at matrester og ispinner kan kastes ut av bilvinduet.

Les også:

Les også: Dette kaster studentene: – Jeg ble bare lamslått

25 millioner sneiper langs norske veier

Et fåtall mener at andre produkter enn dette kan kastes langs veien, men enkelte mener at også papirposer, snus og sneip er greit å kaste ut av bilvinduet.

Norwastes studie anslår at cirka 25 millioner sneiper og nærmere 7 millioner snusposer havner langs norske veier hvert år.

Hold Norge Rent forteller at de vet en del om hva som kastes langs veien, men at de har begrenset kunnskap om hvorfor folk kaster søppel ut av bilvinduet.

De mener en sannsynlig konklusjon at det skyldes manglende kunnskap om konsekvensene av forsøpling.

Les også:

Les også: Internt opprør i ambulansetjenesten: – Liv kan gå tapt

– Ikke kast noe ut av bilvinduet!

Matrester, ispinner, papirposer, snus og sneip kan av mange oppfattes som både organisk og nedbrytbart og dermed også oppfattes som ufarlig å kaste langs veien.

– Forsøpling kan for eksempel være et resultat av hvordan emballasje er utformet, men forsøpling kan også være situasjonsbestemt eller skjer fordi folk ikke vet at dette kan ha alvorlige konsekvenser, forklarer daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Gulbransen.

Gulbransen trekker frem drikkebokser som et eksempel. De kan havne i dyrefôr og forårsake store lidelser og død hos kyr.

Gulbransen oppfordrer folk til å ikke kaste noe ut av bilvinduet, selv ikke matrester.

– Mat kan også bruke lang tid på å bryte ned, særlig i vårt klima, og disse restene tiltrekker seg ville dyr som ender opp med å ferdes langs veien.

Les også:

Les også: Reagerte da han så prisen: – Dårlige unnskyldninger

2024-07-10T08:49:49Z dg43tfdfdgfd